„Muška” i „ženska” zanimanja ipak i dalje postoje

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Muška” i „ženska” zanimanja ipak i dalje postoje

Poslodavci angažuju muškarce kada su u pitanju putovanja i teški fizički poslovi, a žene za prodaju, negu starih i dece... – Sve više žena vozača, ali i menadžera i arhitekata

Do pre nekoliko decenija, bilo je gotovo nezamislivo videti ženu kako vozi tramvaj ili muškarca koji je daktilograf. Danas se granica između tradicionalno „muških” i „ženskih” zanimanja sve više briše, iako i dalje u vreme upisa u srednje škole ili fakultete u kućama nastaju lomovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ako se devojka opredeli za profesiju mašinskog inženjera, a ne učiteljice.

Iskustva zaposlenih u Nacionalnoj službi zapošljavanja (NSZ) govore da poslodavci u potrazi za kadrovima uglavnom ne naglašavaju pol kao jedan od bitnih uslova. Međutim, praksa takođe pokazuje da devojke uglavnom dobijaju prednost za poslove prodaje i javnog nastupanja, za obavljanje administrativnih poslova, za poslove nege starijih i čuvanja dece, održavanje higijene prostorija, a muškarci kada je u pitanju teren i obavljanje težih fizičkih poslova.

Poslodavci će pol postaviti kao uslov za izbor kandidata u slučajevima kada sama priroda posla to zahteva, kao na primer u oblasti građevinarstva, metalurgije, šumarstva... Takođe za potrebe terenskih komercijalista, trgovačkih putnika i ostalih poslova koji podrazumevaju rad na terenu i duža putovanja, poslodavac se u najvećem broju slučajeva opredeljuje za kandidate muškog pola – kaže Dragan Đukić, direktor Sektora za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada je reč o visokom obrazovanju, žene i dalje dominiraju u oblasti društveno-humanističkih zanimanja: među diplomiranim filolozima je 75 odsto žena, a među učiteljicama 90 odsto. Žene dominiraju u 72 odsto slučajeva i u zdravstvu i farmaciji, standardno je visoko učešće žena i u ekonomiji i pravima, a poslednje decenije je primetan porast učešća žena u prirodno-matematičkoj oblasti, naročito biologiji i ekologiji. Najznačajniji porast je u arhitekturi. U srednjem obrazovanju je nepromenjena situacija – žene dominiraju u područjima tekstilstva i zanatskih usluga, kod frizera je učešće žena preko 90 odsto, navodi Đukić.

–Neka zanimanja su fizički vrlo zahtevna i tu se žene retko opredeljuju, poput zavarivača. Moje lično mišljenje je i da ne treba na silu menjati neke stvari, jer žene ipak imaju više socijalnih uloga, pa i to determiniše njihov rad. I dalje je malo žena u oblasti fizičke kulture (samo 25 odsto) ili mašinstva i metalurgije (samo 18 odsto mašinskih inženjera su žene). Blagi porast broja žena je u kategoriji taksi i vozača vozila gradskog prevoza, kao i u oblasti građevine i rukovodstva – navodi sagovornik podatke NSZ-a.

Na pitanje da li smatrate da postoje muška i ženska zanimanja, posetioci „Infostudovih” sajtova su u 41 odsto slučajeva odgovorili da smatraju da se ta granica sve više gubi, kao i da se danas više ne može govoriti o ovakvoj podeli (21 odsto), dok je 38 odsto mišljenja da ipak postoje zanimanja rezervisana samo za pripadnike određenog pola, sumira rezultate Tatjana Vidaković.

Jedan od sektora koje briše razlike između polova je i informacioni sektor (IT), u kojem je trenutno 30 odsto žena. Srbija je ovih dana krenula u kampanju kako bi se što više maturantkinja opredelilo za ovaj sektor, a u planu je i povećanje upisnih kvota na tehničkim fakultetima koji obrazuju za ovo zanimanje budućnosti.

Jasna Matić, savetnik u Ministarstvu finansija, koja je sa „Infostudom” i započela ovu kampanju, i žena u „muškom zanimanju” građevinskog inženjera, kaže da je obilazeći škole po Srbiji videla veliku promenu koja se dešava u glavama devojčica. Pre samo tri godine, kada bi pitala ko je zainteresovan za IT sektor, u odeljenju ruku ne bi podigla ni jedna devojčica, a sada je potpuno drugačija slika. Zato je, po njenom mišljenju, potrebno raditi i na informisanju roditelja, jer svet, dodaje, nije više onakav kakav je bio u vreme kada su se oni opredeljivali za zanimanja, tako da često pogrešno savetuju svoju decu.

I kod nas je, kao i u svetu, fenomen da na početničkim pozicijama ima jako mnogo žena, a onda kako se penjete, njih je sve manje. Žena na vrhu je veoma malo, mada se to polako menja i u Srbiji – ističe Jasna Matić.

----------------------------------------------

I dalje ima predrasuda

One koji se ovih dana opredeljuju za buduće zanimanje, ali i one koji traže posao sa diplomom u džepu, pitali smo da li smataju da postoje zanimanja koja dominantno obavljaju žene, odnosno muškarci. Anketu smo postavili nedelju dana na najposećenijim sajtovima „Infostuda”, kao i na fejsbuk-stranici i dobili zanimljive odgovore koji pokazuju da postoje razlike po polu, ali i predrasude:

– Ja radim kao obezbeđenje, tako da sam vam odmah dala odgovor (Mila Belić)

– Možda je ta podela postojala u nekim prošlim vremenima, ali više ne. Ja sam vaspitač po struci (Ivan Petrović)

– Naravno da postoje muška i ženska zanimanja, ja nisam prošla ni na jednom konkursu zato što sam žensko – trudničko, deca, bolovanje.. (Jelena Marički)

– Muškarci mogu da obavljaju sve poslove uspešno, žene ne... (Dušan Stojanović)

Sandra Gucijan

objavljeno: 04.06.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.