Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke po pi-aru

Dostavite nam pitanja putem i-mejla, omiljena je fraza pablik rilejšn menadžera, koji i kada odgovore to učine tek kada su prošli svi rokovi za štampu

Žena je sve lepo ispričala. Kako se izdaju dozvole, zašto njena služba nije nadležna u tom konkretnom slučaju, kao i to ko bi mogao da bude sledeća karika u lancu u priči koja je interesovala našu koleginicu. Već zadovoljna što je dobar deo posla završila, novinarka pokušava da razgovor privede kraju, zahvaljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na razumevanju, kad, kao grom iz vedra neba, sagovornica kaže: „Baš mi je drago da sam vam pomogla, ali ako biste da nešto od ovoga objavite morate mi poslati zvanično pitanja, pa ću vam odgovoriti”.

Zvanična pitanja? Čemu službeni odgovor kad je sve ono što bi čitaoce zanimalo već tu, u beležnici i u diktafonu. Da li da pominjemo kakve su „fluktuacije”, „percepcije” i „insinuacije” bile kasnije u zvaničnom odgovoru, sa nešto „inicijativnosti”, „sistemskih rešenja” i ostalih praznih fraza od kojih papir ispada iz ruke.

Ipak je najgore kada i to nekakvo saopštenje stigne u redakciju dnevnih novina onda kada su prošli svi rokovi za štampu.

E, da je to jedan ili redak primer, preživeli bi novinari nekako. Ali ova priča se ponavlja svakoga dana, ponekad i više puta. Pi-ar menadžeri (što bi na našem drugom maternjem engleskom jeziku bila skraćenica od pablik rilejšn službenik, odnosno čovek zadužen za odnose sa javnošću) u birokratskoj evoluciji zamenili su maštovite sekretarice, nekada zadužene da svog ministra, predsednika, direktora ili referenta za finansijsko-materijalna pitanja spasavaju od ljubopitljivih novinara, pominjući milion puta da je njihov šef na sastanku ili van zgrade i da do kraja radnog vremena neće doći. Ali, kada ga uporni novinar nađe, tekst je tu. Pitanje, odgovor, kafa, dogovor o autorizaciji eventualno ako je nešto škakljivo i gotov posao. Tekst u novinama ili razgovor pred kamerama interesantan, originalan.

U poslednjih sedam-osam godina, transparentnost rada demokratskih institucija uvela je u sistem i pi-ar menadžere, često ne baš velike prijatelje dobrog novinarstva. Ne postoji važnija institucija, o kompanijama, preduzećima i državnim ustanovama da ne govorimo, gde vas neće uputiti na menadžere za pablik rilejšn ako vam treba bilo kakav podatak. Preko pi-arova „idu” svi dogovori u vezi sa sastankom sa direktorom, ali je nevolja što 99 odsto njih hoće da vidi pitanja unapred. Koja pitanja, ako se, recimo, u razgovoru o saobraćajnim gužvama, osim onog što u početku bude interesantna tema, pomene nešto pa razgovor ode drugim tokom?

Naravno, ukoliko je pi-ar menadžer iskusni novinar koji je odlučio da se promenom profesije spase od infarkta, čast takvim izuzecima, kontakt s javnošću u takvoj firmi ili ministarstvu će biti rutina. Ali, službenik za odnose s javnošću je postalo zanimanje na glasu. Do njega se u našim uslovima stiže „školovanjem uz rad” i već pomenutim prelaskom iz redakcije u kancelariju, a drugi je sticanje diplome u odgovarajućim školama.

Oni koji su to učili u školi rade malo drugačije i takvih je u raznim srpskim ministarstvima dosta. Oni omogućavaju da neka ministarska izjava uvek stigne blagovremeno do onoga ko je traži. Ko pamti navike foteljaša, seća se, da ukoliko ministar nije osetio „potrebu” da nešto izjavi, nije bilo šanse da se do njega dopre novinarskim pitanjem.

Kao da je postalo pravilo da onaj ko zna šta hoće, to i ne krije, i ima rečitog i pi-ara. Dok, naprotiv, oni koji izbegavaju da se pojavljuju u javnosti, koji ne umeju da pričaju, koji ne znaju šta hoće a šta neće, imaju pi-ara da se iza njega sakriju. A on tada sme da se ponaša i kao „remetilački” faktor u informisanju javnosti.

To su ti što narede: „Pošaljite pitanja!” Ili, još bolje, oni sami odgovore u vidu saopštenja i postanu nedostupni. I oni i njihov pretpostavljeni. Nešto su se u poslednje vreme baš namnožili, jer od slanja pitanja i autorizacija novinari sve češće postaju i sami menadžeri za odnose sa javnošću.

Rajna Popović

[objavljeno: 23/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.