Muižnieks Vulinu: Pružiti odštetu svim žrtvama ratnih zločina

Izvor: RTS, 23.Sep.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muižnieks Vulinu: Pružiti odštetu svim žrtvama ratnih zločina

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks u pismu ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu poziva na obezbeđivanje adekvatne odštete svim žrtvama ratnih zločina, u skladu sa međunarodnim standardima, i na dalji konstruktivan dijalog u vezi sa tim, saopšteno je iz Savet Evrope.
Muižnieks je, u pismu koje je datirano sa 12. septembar, a danas je prosleđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medijima, podsetio da je pitanje obeštećenja žrtava ratnih zločina navedeno u izveštaju koji je objavio u julu 2015, godine, posle zvanične posete Srbiji.
"To pitanje je od najvećeg značaja za tekući proces ostvarenja socijalnog jedinstva, kao i za pravdu i trajno pomirenje u regionu kao celini", istakao je Muižnieks.
Muižnieks podseća da je u prošlogodišnjem izveštaju izrazio zabrinutost zbog činjenice da, kako navodi, mnoge žrtve zločina počinjenih tokom ratova 1990-ih ostaju bez pristupa adekvatnoj i efikasnoj odšteti od strane Srbije.
Muižnieks je tada, kako dodaje, obavešten da je pripremljen novi Nacrt zakona o pravima bivših boraca, bivših boraca sa invaliditetom, civila sa invaliditetom koji su ratne žrtve i članova njihovih porodica, te da su javne konsultacije o tom nacrtu zakona završene u decembru 2014.
"Iako je nacrt znatno poboljšao pravni status bivših boraca i vojnih žrtava rata, nije obuhvatio pojedine kategorije ratnih žrava (kojih prema procenama ima 15.000), kao što su porodice nestalih osoba, žrtve seksualnog nasilja iz vremena rata i žrtve akcija srpskih oružanih snaga), navodi komesar u pismu Vulinu.
Mužinieks kaže i da je dobio izveštaje u kojima se navodi da vredna stručnost ogranizacija civilnog društva, koje su godinama aktivne na tom polju, nije u potpunosti uzeta u obzir u tom zakonodavnom procesu.
"Prema mojim informacijama, nacrt zakona se još nije našao pred parlamentom. Pozdravio bih bilo kakvu novu informaciju koju mi možete pružiti o napretku u pogledu tog nacrta zakona i mogućnosti širenja njegovog delokruga kako bi sve žrtve ratnih zločina dobile adekvatnu i efikasnu odštetu, u skladu sa međunarodno ustanovljenim standardima", zaključuje komesar Saveta Evrope u pismu ministru Vulinu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.