Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muhamed je verovesnik islama

U redu je što je Ljiljana Latinović, članica Predsedništva Građanskog saveza, u svom reagovanju „Promašena tema“ (Danas, 26. 01.2015) na tekst prof. dr hadži Smaja Serhatlića, predsednika beogradskog Muftijstva, „Muhamed nije prorok“ (Danas, 23. 01. 2015) naglasila pravo islamskog vernika da veruje da je Muhamed najsavršeniji i da je stoga od Boga odabran, ali i svoje pravo da kao ateista veruje u genijalnost Ajnštajna, Marije Kiri, Hokinga ... i njihov ogroman doprinos čovečanstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Međutim, nije u redu što se ona uopšte nije osvrnula na osnovnu temu protesta prof. Serhatlića - što je u kolumni „Je suis šarlatan“ D. Petrović Muhameda nazvao prorokom.

Iskreno, meni je uvek smetalo kad čujem na televiziji ili pročitam u novinama - „prorok Muhamed“. Zato smatram da je u pravu prof. Serhatlić što je reagovao na tekst u Danasu. Za muslimane Muhamed je božiji poslanik, kao što je isto i Isus Hristos, pa je zato za njih, sasvim razumljivo, uvredljivo reći da su oni proroci, kao Tarabići ili baba Vanga, kako je naveo profesor Serhatlić. Ubeđen sam da će oni mediji koji i dalje budu koristili izraz prorok Muhamed izgubiti ugled kod mnogih gledalaca i čitalaca. Smatram da se naziv prorok ne dodaje slučajno uz ime Muhamed, već da je to delo zavereničkih krugova koji su na taj način želeli da ponize muslimane i Bošnjake, jer je islam značajan faktor njihovog identiteta. Verujem da kad bi danas na televiziji čuli da spiker kaže „prorok Isus“, a po podne pročitali u novinama isto to, digla bi se velika halabuka i mnogi hrišćani i Srbi bi burno reagovali!

Zato mislim da bi bilo najbolje da se u sredstvima informisanja počne koristiti jezička formulacija „verovesnik islama Muhamed“ ili samo „verovesnik Muhamed“. Ovaj moj predlog ima opravdanje zato što se može reći i za Isusa da je verovesnik hrišćanstva. Konsultujte jezičke stručnjake i islamologe u vezi s ovim predlogom, a koliko ja znam, u literaturi se, inače, koristi izraz verovesnik.

Autor je politikolog iz Nove Varoši

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.