Izvor: Politika, 01.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muftija sa dve žene

Na Objediniteljskom saboru u Novom Pazaru, kada je za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran Muamer Zukorlić, na jednom mestu su se okupili predstavnici skoro svih islamskih zajednica sa ove strane Bosfora. Kao glavnog "krivca" bosanski reis-ul-ulema Mustafa Cerić označio je Zukorlića, čestitao mu i najavio možda još šire ujedinjenje muslimana na Balkanu.

Dan ranije Cerić se, kako je sam ispričao, "požalio" predsedniku Srbije Borisu Tadiću da ni njemu samom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije lako sa muftijom kakav je Zukorlić, jer "ne može da ga stigne", što se nije odnosilo samo na fizičku kondiciju sandžačkog muftije.

Na čelo Islamske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić je došao 1993. godine, kao svršeni student Islamskog fakulteta šerijatskog prava u Alžiru. Bliska saradnja sa tada neprikosnovenim političkim vođom muslimana u Sandžaku Sulejmanom Ugljaninom je pukla, jer je, kako je Zukorlić više puta isticao, Ugljanin hteo da Mešihat i sve džamije budu pod okriljem njegove političke stranke i da se vernicima u džamijama govori za koga da glasaju. S druge strane, stizale su optužbe da muftiji ne manjkaju političke ambicije.

–Tamo gde postoji država koja direktno brine o identitetu muslimana ili Bošnjaka, Islamska zajednica ne mora da se bavi drugim društvenim pitanjima osim verskim – opravdavao je svoje iskorake iz vere u druge sfere Zukorlić. Uporno je ponavljao da se krše verska prava muslimana zato što vojnici u kasarnama nisu imali pravo na posebnu ishranu, a muslimanske vernice na fotografijama za lične karte nisu mogle da imaju marame.

Posle 2000. godine verovao je da i za muslimane u Srbiji dolazi bolje vreme, jer su na vlast došli verujući ljudi. Nijedan značajniji političar nije došao u Novi Pazar a da nije posetio i sedište Mešihata i muftiju. Sagovornike, bilo da je reč o predsedniku države, premijeru ili nekom ministru, ili pak šefu neke međunarodne delegacije, posmatra kao sebi ravne.

– Islam nas uči da se klanjamo samo Stvoritelju, ali ne i njegovim stvorenjima – često ističe Zukorlić. Pozivajući se na kuranski ajet "uči u ime Alaha milostivog" 2002. godine otvara Univerzitet u Novom Pazaru, prvu visokoškolsku ustanovu u zemlji organizovanu kao vakuf (neka vrsta grupne zadužbine verujućih pojedinaca) . Zukorlićeva funkcija rektora Univerziteta bila je povod da mu protivnici još žešće počnu prigovarati da gomila funkcije.

Među studentima i profesorima je rektor, u džamiji je muftija, a u slobodno vreme, savremeno odeven, sa tamnim naočarima, odaje utisak evropski orijentisanog japija koji se kroz grad kreće u skupom džipu i sa nekoliko telohranitelja.

Spreman je da višeženstvo objašnjava sa stanovišta islama. Njegova prošlogodišnja ženidba lepom i mladom Novopazarkom, iako je već u braku sa Jordankom dovedenom sa studija, podelila je javnost, a on se branio tezom da je njegov privatni život isuviše skup da bi ga delio sa znatiželjnom publikom.

U nedavnoj pojavi vehabija video je opasnost i za muslimane, sebe i Islamsku zajednicu prepoznao kao metu ekstremnih vernika, a kao branu od njih vidi jaku i čvrstu Islamsku zajednicu, objedinjenu na prostoru čitave Srbije. Nedavno osnivanje "paralelne" IZ u Beogradu smatra porodičnom tvorevinom Jusufspahića. Protivnici ga zlurado podsećaju da je i on sam nekad imao dužu bradu.

Muamer Zukorlić je rođen u 1970. godine u selu Orlje kod Tutina. Završio je Husref-begovu medresu u Sarajevu i islamski fakultet u Alžiru. Od prošle godine predstavnik je Islamske svetske lige (Rabite) iz Saudijske Arabije za Srbiju.

S. Bakračević

[objavljeno: 01.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.