Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mržnja prema verskim zajednicama"

Beograd -- Incijativa mladih tužila policajca Zorana Lukovića zbog raspirivanja mržnje prema manjim verskim zajednicama.

Nevladina organizacija Incijativa mladih optužuje Lukovića da je u svojim knjigama i javnim nastupima manjinske verske zajednice nazivao sektama, a njihove vernike "mentalnim manipulatorima, duševno obolelim ljudima, alkoholičarima, narkomanima i toksikomanima, koji završavaju u psihijatrijskim ustanovama ili na groblju".

U tužbi Okružnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnom tužilaštvu protiv tog pripadnika Uprave kriminalističke policije u Beogradu Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da je Luković u pripadnike manjinskih verskih zajednica svrstao "počinioce najtežih krivičnih dela, kao što su ubistva, razbojništva i silovanja".

"Okarakterisao ih je i kao 'ljude koji se bave prostitucijom, kao krivce za razvijanje zavisnosti i ubijanje slobodne volje pojedinaca, kao ljude koji žele da se obogate i imaju uticaj na centre moći, kao pomotere specijalnog rata, kao donosioce smrti i razaranja...", saopštila je ova nevladina organizacija.

Inicijativa mladih zatražila je da se preispita korišćenje Lukovićeve knjige "Sekte - priručnik za samoodbranu", koja se koristi kao udžbenik srednje škole Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

Manjinske verske zajednice imaju svako pravo po zakonu da postoje i praktikuju verske obrede, ukoliko, kao i veće verske zajednice, ne vrše neko krivično delo. Ipak, one su česta meta napada desničarskih organizacija ili pojedinaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.