Mržnja i dalje u slobodnoj prodaji

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mržnja i dalje u slobodnoj prodaji

Beograd -- Nakon što je u Srbiji zabranjena prodaja knjige "Mit o holokaustu" Jirgena Grafa, pisac Filip David ukazuje da sada treba obezbediti i sprovođenje te zabrane.

Zbog zagovaranja rasne, nacionalne i verske mržnje, u Srbiji je zabranjena prodaja knjige "Mit o holokaustu" švajcarskog istoričara Jirgena Grafa.

U razgovoru za B92 književnik Filip David kaže da takav potez vlasti treba pozdraviti, navodeći, međutim, da je po donošenju odluke potrebno obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njeno sprovođenje.

Inicijativu, na osnovu koje je Viši sud u Beogradu doneo odluku o zabrani distribucije "Mita o holokaustu" pokrenulo je Republičko javno tužilaštvo.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić smatra da se u Grafovoj knjizi omalovažava holokaust, njegov istorijski značaj, broj žrtava i direktno zagovara nacionalna i verska mržnja prema jevrejskom narodu.

Knjigu "Mit o holokaustu” otvara poglavlje pod nazivom "Laž o 'gasnim komorama’" i o istrebljenju Jevreja, u kojem Graf dovodi u pitanje istorijske činjenice o stradanju jevrejskog naroda u koncentracionim logorima širom Evrope, ali i broj žrtava.

Književnik Filip David ocenjuje da je zabrana distribucije ove knjige odgovoran potez domaćih vlasti, uz napomenu da se u Srbiji slobodno distribuira još najmanje 100 knjiga izrazite antisemitske sadržine.

Povodom toga, međutim, još ništa nije preduzeto.

"To je najgrublja revizija istorije, odnosno, tvrdi se da se nije dogodilo ono što se dogodilo. Zato je negiranje holokausta u nekim evropskim zemljama kažnjivo delo”, kaže Filip David.

"Jedino je sada pitanje koliko će se ta zabrana sprovoditi, jer 1985. godine zabranjeno je objavljivanje i distribucija 'Protokola Sionskih mudraca’, a posle toga ste tu knjigu mogli, u više privatnih izdanja, videti na sajmovima knjiga, mogli ste je kupiti u knjižarama, čak se pojavljivala i u izlozima knjižara u centru grada”, podsetio je on.

Knjiga "Mit o holokaustu" prvi put je izdata u Moskvi 2000. godine, u Srbiji ju je 2010. preveo i izdao Zoran Buljugić, a štampala "Zuhra Beograd".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.