Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mršavo znanje matematike

Mršavo znanje matematike

BEOGRAD - Rezultati prvog iz serije testova iz matematike sprovedenih u 12 gimnazija u Kraljevu, Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu i Beogradu pokazali su da više od petine učenika nije dobilo prelazne ocene iz tog predmeta. Testirano je oko 3.100 učenika prvih i trećih razreda, a zadaci testa su odgovarali prosečnoj oceni tri. Najbolje rezultate postigle su dve novosadske gimnazije, a najgore Jedanaesta beogradska gimnazija i Gimnazija 'Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sava' u kojima je utvrđeno da su ocene na polugodištu znatno veće od ocena na testu, dok su đaci Šeste beogradske gimnazije daleko bolje uradili test nego što su bili ocenjivani.

- Testom je potvrđen osetan pad znanja iz matematike koji je prisutan poslednjih godina. Rezultati pokazuju da je samo osam odsto učenika dobilo petice dok je polovina od ukupnog broja dobila dvojke i jedinice. Cilj testiranja bio je da se prvo sagleda situacija kako bi se došlo do etalona za precizno određivanje ocena, kako se ne bi više dešavalo da je jedinica u jednoj školi isto što i četvorka u drugoj. Od profesora se očekuje da sami preispituju svoj rad i kriterijume ocenjivanja, što će biti provereno već na narednim testovima koje Ministarstvo planira da sprovodi i dalje - istakao je Dragan Marinčić, nadzornik za matematiku u Ministarstvu prosvete. Inače test iz matematike pripremila je komisija koju su sačinjavala dva predstavnika Društva matematičara, dva profesora Foruma gimnazija i dva predstavnika Ministarstva prosvete.

Profesori matematike beogradskih gimnazija sa kojima smo pokušavali da kontaktiramo nisu želeli da komentarišu ove loše rezultate.

T. N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.