Mrkonjić juri Ruse za dozvole

Izvor: Glas javnosti, 24.Jul.2009, 04:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić juri Ruse za dozvole

BEOGRAD - Za dozvolama za obavljanje prevoza u Rusiju vlada prava jagma jer je, prema rečima prevoznika, sve manje posla na Zapadu. Međutim, Srbija ove godine ima na raspolaganju svega 3.000 dozvola, a više od pola je već iskorišćeno. Kako se i postojeće dozvole brzo tope, morao je da urgira Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, koji je zatražio je od ruskih kolega još 10.000 dozvola za naše prevoznike.

Kako nam je rekao Nenad Ivetić, načelnik za međunarodni transport >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Ministarstvu infrastrukture, Srbija i ove godine po potpisanom protokolu sa Rusima ima pravo na 3.000 dozvola, od kojih je već potrošeno 1.600.

- Prošle godine smo takođe imali 3.000 dozvola, s tim što smo intervenisali i dobili još 2.500. Ministar Milutin Mrkonjić je pre dva i po meseca zatražio od svog ruskog kolege još 10.000 dodatnih dozvola, što je kuriozitet jer su prvi put na ovom nivou zatražene dozvole za međunarodni transport. Očekujemo da se uskoro sedne za sto i počnu pregovori o toj temi. Ima osnova da nam se omogući dodatni kontingent jer smo u međuvremenu potpisali i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusima, izjednačili putarine za domaća i strana vozila... Sve u svemu, otvaramo se za saradnju sa svima. Međutim, ljudi moraju da znaju da nije Srbija jedina koja traži dodatne dozvole. Tu su Česi, Rumuni... - objašnjava Ivetić.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić pozdravlja Mrkonjićev zahtev za 10.000 dozvola i smatra da ovaj problem i kad su u pitanju ostale zemlje mora da se podigne na viši nivo.

- Tih 3.000 dozvola ne može da pokrije ni 50 odsto prevoznika. O tome da li je 10.000 dovoljno uopšte ne treba pričati već država uvek mora da obezbedi više dozvola nego što realno treba jer se nikad ne zna koliko će posla biti. Ovaj problem treba ozbiljno razmatrati i podići na nivo vlada i ministarstva jer ne možemo, recimo, za Italiju da imamo 8.700 dozvola, a Hrvati koji su manja zemlja od nas čak 33.000 ili Bosanci više od 20.000. Ili pak da imamo svega 7.000 za Austriju - žali se Mandić.  

Dok vrh politicara srbije saradjuje sa Evropom daje sve sakom i kapom gotovo zabadava drugi mole Ruse za pomoc.KO moze voleti ovakvu drzavu koja nema pojma sta je lojalnost i nema pojma odakle je uvek pomoc stizala.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.