Može li Srbija da poveća mogućnosti za vantelesnu oplodnju

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Srbija da poveća mogućnosti za vantelesnu oplodnju

Već dve godine privatne zdravstvene ustanove nisu uključene u program vantelesne oplodnje, iako je broj parova koji iz medicinskih razloga mogu jedino na taj način da dobiju dete u porastu.
Procene su da bi u Srbiji godišnje trebalo uraditi oko 7.000 procesa vantelesne oplodnje, dok se u svim zdravstvenim ustanovama u kojima se obavlja ta procedura, uradi do 1.500. Iz dve najveće državne ustanove najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proširenje kapaciteta i povećanje broja postupaka.

Slika majke koja je bebu dobila posle vantelesne oplodnje, kružila je internetom ovih dana. Majka je želela da pokaže koliko je lekova i injekcija iza najradosnijeg trenutka.
Tome treba dodati i trku sa vremenom koju mnogi parovi gube dok ne otkriju uzroke neplodnosti, a onda i vreme koje potroše da prikupe neophodne analize, dok mnogi kasno započnu tu proceduru.
A Srbija gubi trku sa vremenom kada je reč o borbi protiv bele kuge. O trošku države mogu da se urade dva postupka dok u Sloveniji parovi imaju šest pokušaja za prvo dete, četiri za drugo. Hrvatska finansira četiri pokušaja i dva sa zamrznutim embrionima.
U našim državnim ustanovama tvrde da listi čekanja nema, ali su u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front započeli kampanju za proširenje odeljenja za vantelesnu oplodnju.
Opremu, koja stoji u podrumu, a koja je neohodna i za čuvanje biološkog materijala, pre šest meseci kupilo je Ministarstvo zdravlja.
"Društveno odgovorno preduzeće nam je dalo donaciju od 26 miliona dinara za rekonstrukciju prostora", rekla je dr Snežana Rakić, direktorka GAK Narodni front.
Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK u Višegradskoj, istakao je da će se novom opremom uvećati kapaciteti tokom sledeće godine, najverovatnije duplo, i da su u toku infrastrukturni radovi.
I u Republičkom fondu za zdarvstveno osiguranje kažu da liste čekanja nema. Privatnici tvrde drugačije.
"Smatra se da u Srbiji svaki šesti, sedmi par mora da zatraži pomoć stručnjaka. Mi kaskamo u procesu, trebalo bi da bude 1.050 na milion stanovnika", rekao je Miodrag Stojković, genetičar u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu.
Prema podacima Fonda, ove godine u postupak vantelesne oplodnje u pet državnih zdravstvenih sutanova ušlo je 1.594 žena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.