Možda nisu mladi, ali im ne manjka preduzimljivosti

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda nisu mladi, ali im ne manjka preduzimljivosti

Kada se govori o preduzetništvu, obično su mladi u centru pažnje. Pod parolom "Mogu, dođi da vidiš", stariji sugrađani predstavili su svoj rad. Među njima su i oni koji od svog zanata žive.
Mnogo cipela je prošlo kroz njegove ruke, a neke su završile čak u Italiji, centru mode. U njegovo vreme zanat se, kaže, krao od dede i oca.

Modni kreator i obućar Vasilije Milosavljević ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se zanat nekada drugačije učio.
Moraš da budeš četiri godine šegrt, četiri godine kalfa, pa četiri godine radnik, pa posle da polažeš majstorski ispit, napominje Milosavljević.
Obradom drveta se bavi dugo, a svoju veštinu pretvorio je u dečiju radost - igračke od prirodnih materijala.
"Deca su oduševljena. Čak spavaju sa mojim igračkama", kaže tvorac igračaka Ljubo Repić.
Da se ljudi često vezuju za stvari, pokazuje neobičan zanat Beograđanke koja se bavi popravkom starih kišobrana.
Tatjana Živković koja popravlja kišobrane kaže da ima kišobrane stare 50, 90 i 100 godina. "Dva kišobrana imaju oko 100 godina i doneli su ih da se presvuče platno, tako da njih možete da koristite i danas", dodaje Živkovićeva.
Svoje slobodno vreme koje ima na pretek od kada je u penziji, pretvorila je u medenjake sa novogodišnjim motivima. Reklama joj je preporuka "od usta do usta".
"Neki su već počeli odvajati i slagati šta žele kupiti, međutim ja sam to sve već prodala, pa sada samo izlažem. Može se zaraditi", navodi Mirjana Šolaja Vukobratović.
Kažu da na mladima svet ostaje, a stariji nam poručuju – Mogu, dođi da vidiš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.