Motiv profit, a ne pacijenti

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motiv profit, a ne pacijenti

Na skupu farmaceuta upozoreno da država ne sme da dozvoli da sistemi koji nisu iz farmaceutske oblasti kupuju lance apoteka

– Želimo da skrenemo pažnju nadležnim institucijama da se oblast farmaceutske delatnosti mora urediti na kvalitetan način, jer u budućnosti može da dođe do problema u pružanju usluge građanima. Mogu da nastanu problemi ulaskom velikog kapitala u farmaceutski sektor, jer će onda on diktirati šta će da se nalazi u apotekama, odnosno ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stvara profit, a ne ono što je pacijentima potrebno – čulo se, između ostalog, na na jučerašnjem skupu „Nova uloga farmaceuta u zdravstvenom sistemu Srbije” održanom u „Medija centru”.

Apoteke u našoj zemlji morale bi u narednih nekoliko godina da izgledajupoput onih u razvijenim državama, saglasni su farmaceuti, dapredstavljaju prvo mesto gde se pacijent obraća kada oseti manje zdravstvene tegobe i gde je farmaceut upoznat sa osnovnim zdravstvenim stanjem svojih pacijenata. Učesnici skupa su objasnili da se iskušenja na putu do tog cilja najviše odnose na proces privatizacije i modele ugovaranja sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Zlata Žuvela, direktorka Farmaceutske komore Srbije, kaže da je privatizacija u farmaceutskoj delatnosti neminovna da bi ta oblast mogla da funkcioniše i da našoj zemlji nedostaje nacionalna strategija lekova. Ona je naglasila da takvu strategiju može da donese jedino Vlada Srbije, koja treba da konsultuje stručnjake iz te oblasti, ali da se istovremeno farmaceutski sektor mora posmatrati kao multidisciplinarni, jer se on ne nalazi samo pod ingerencijom Ministarstva zdravlja, već i ministarstava trgovine i finansija.

– Neophodno je postojanje pravilnika o radu apoteka koji će tačno definisati šta je etično, a šta ne u apoteci, šta je dobra farmaceutska praksa, ko može da bude vlasnik apoteke. Ako se vidi da se u javnom apotekarstvu apoteke oko 60 odsto same finansiraju, iz sopstvenog resursa, a ne preko recepata, treba razmotriti mogućnost da one većim delom pređu u privatni sektor – istakla je Žuvela.

Miloš Nikolin, predstavnik Agencije „Placebo”, objasnio je da je pohvalno to što će doći do licenciranja farmaceuta, jer će po zakonu morati da se stalno usavršavaju, kao i to što će u budućnosti apoteke služiti za promociju zdravih stilova života i što će više farmaceuti sarađivati sa pacijentima.

– Značajno će biti uvođenje elektronskog zdravstvenog sistema u apotekama, kao i postavljanje LCD monitora. Međutim, loša strana globalizacije u apotekarskom sektoru jeste što sistemi koji nisu iz farmaceutske oblasti kupuju lance apoteka i što im je profit jedini motiv. U mnogim evropskim zemljama postoji zakon po kojem samo farmaceut može biti vlasnik apoteke, što je dobro. Ali, recimo u Mađarskoj, na benzinskoj pumpi čovek može da kupi lek, što je veoma opasno, jer ne zna kako treba da ga koristi – rekao je Nikolin, koji je ovom prilikom istakao značaj sutrašnjeg održavanja međunarodne konferencije u hotelu „Prezident” u Kovilovu, koja će biti posvećena strategiji razvoja apotekarskog sektora u Srbiji.

Rade Lazarević, pomoćnik generalnog direktora za komercijalne poslove kompanije „Velefarm”, naglasio je da oni žele da farmaceutska delatnost i apoteke u Srbiji budu na nivou najrazvijenijih zemalja sveta, gde ovaj sektor sve više dobija na značaju, dok je magistar farmacije Suzana Miljković istakla da farmaceuti ne treba da služe samo za izdavanje lekova, već da moraju da pomognu građanima ukoliko imaju blaže zdravstvene tegobe, bez odlaska u dom zdravlja.

– Svedoci smo da se farmaceutska struka stalno menja, a to znači da svaki farmaceut mora da odgovori sve većim i složenijim zahtevima koje pod njega postavljaju pacijenti, uskospecijalizivani zdravstveni radnici, sofisticirana tehnologija, inovacije u medicini i farmaceutskoj industriji. Najvažnije je da svaki građanin koji uđe u apoteku oseti da je došao na pravo mesto – rekla je Miljkovićeva.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.