Mostovi u Srbiji bezbedni

Izvor: RTS, 15.Avg.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostovi u Srbiji bezbedni

Oko 4.000 srpskih mostova potpuno je sigurno za drumski i železnički saobraćaj, poručuju nadležni. Iako su kontrole redovne, ministarka saobraćaja naložila je vanredni inspekcijski nadzor nad svim mostovima u Srbiji dužim od 100 metara.
Tragedija u Đenovi nametnula je pitanje bezbednosti naših mostova, ali stručnjaci tvrde da razloga za brigu nema.

Aleksandar Bojović, konstruktor Žeželjevog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mosta, smatra da uzrok pada mosta u Italiji nisu vetar i kiša, već neka strukturalna greška koja je rasla godinama zbog neodržavanja.
Konstruktor mostova Ljuba Kostić napominje da su u Srbiji posle Drugog svetskog rata praktično svi mostovi morali da se prave novi, zbog čega, kako kaže, nemamo starih, dotrajalih mostova, koji su opasni.
Nadležni uveravaju da je oko 4.000 srpskih mostova potpuno sigurno za drumski i železnički saobraćaj. Poručuju i da su kontrole mostova redovne, naročito zbog povećanog saobraćaja na srpskim putevima.
"Kroz svakodnevni uvid u stanje mostova, možemo zaključiti da su svi mostovi statički stabilni i da su apsolutno bezbedni za odvijanje saobraćaja", ističe izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva "Puteva Srbije" Zoran Stojisavljević.
I železnički mostovi potpuno su bezbedni i sigurni za redovan železnički saobraćaj, kažu železničari.
"Svakodnevne kontrole vrše zaposleni koji obilaze prugu. Oni su toliko stručni da mogu da uoče bilo kakve nepravilnosti na mostovima i da alarmiraju ako je potrebno da se uradi neka sanacija ili da se obustavi saobraćaj", navodi direktor Direkcije za "Infrastrukturu železnice Srbije" Milan Maksimović.
Ipak, potpredsednica Vlade traži i vanredne kontrole, za svaki slučaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.