Mora državi da vrati odštetu

Izvor: B92, 14.Mar.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mora državi da vrati odštetu

Beograd -- Siniša Milenković, nekadašnji vozač "Beopetrola", ostao je bez naknade koju je dobio nakon ranjavanja na poslu.

Milenković, koji je posle ranjavanja ostao invalid, mora da vrati sav novac, i to sa ogromnom kamatom, po nalogu Vrhovnog suda.

Milenković kaže da je novac potrošio na adaptaciju kuće, kako bi mogao da nastavi normalno da živi, ali da Vrhovni sud takvu vrstu naknade ne priznaje.

Davne 1997. godine ubijen je tadašnji direktor "Beopetrola” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i visoki funkcioner Jugoslovenske levice, Zoran Todorović Kundak. Tom prilikom, vozač te kompanije Siniša Milenković teško je ranjen, a lekari nisu mogli mnogo da učine – ostao je vezan za invalidska kolica.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa, Milenković je 2008. godine dobio odštetu od oko 80.000 evra.

Četrnaest godina nakon ranjavanja iznadio ga je Vrhovni sud – obaveštenjen da sav novac mora da vrati i to sa kamatom.

"Kad smo dobili sredstva, eto kao super, obradovali se svi. Nije prošlo godinu dana, dobijamo da Vrhovni sud to poništava i traži da u roku od osam dana vratimo sredstva”, kaže Milenković.

"Nešto su mi dali, a posle mi traže to nešto, plus sa nekom zateznom zakonskom kamatom koja je u ovom momentu nenormalna i izlazi preko 20 odsto na godišnjem nivou”, navodi on.

Milenković je dobijeni novac uložio u adaptaciju prilaza, kuće i automobila, kako bi nastavio normalno da živi, bez tuđe pomoći. Sada ne zna šta da radi, jer ne može da sakupi oko 120.000 evra

"Sve što sam tražio dokumentovano je i računima im je predstavljeno. I za lift, i za rampe, i za sve ostalo, izalzili su sudski veštaci. Kola sam kupio odgovarajuća za moje potrebe sa ugrađenim ručnim komandama i kliznim vratima da budem potpuno samostalan. Ne znam. Da mi uzmu sve, i kolica, i od penzije. Kako god. Ali ne znam, nemam rešenje”, kaže on.

Advokat Jovica Kosić, koji se bavio sličnim slučajevima, smatra da je Vrhovni sud presudio po zakonu i dodaje da su presude ovog tipa retke, ali ne i nemoguće.

Vrhovni sud, kako objašnjava Kosić, smatra da država treba da plati samo troškove lečenja, dok pod tim troškovima niži sudovi smatraju i adaptaciju kuće i slično.

Milenković se žalio Prvom osnovnom sudu, koji je tu žalbu prosledio Višem sudu u Boegradu. Kako nam je rečeno u tom sudu, žalbu su dobili 14. januara i o njoj još uvek nisu odlučili.

Ukoliko i ona bude nepovoljna po Milenkovića on ima još samo dve mogućnsoti: da se orbati prvo Ustavnom sudu Srbije, a potom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Invalid mora državi da vrati odštetu!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2011, 01:00

Siniša Milenković, nekadašnji vozač “Beopetrola”, ostao je bez naknade koju je dobio nakon ranjavanja na poslu. Milenković, koji je posle ranjavanja ostao invalid, mora da vrati sav novac, i to sa ogromnom kamatom, po nalogu Vrhovnog suda. On kaže da je novac potrošio na adaptaciju kuće,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.