Montenegristika ili novokomponovana slavistika

Izvor: BKTV News, 03.Sep.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montenegristika ili novokomponovana slavistika

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju upisao prvu generaciju studenata.
- Tatjana Bečanović: Cetinjske diplome biće lažne.
- Rajka Glušica: Vlada finansira nacionalistički eksperiment


Pored katedre za crnogorski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Vlada Crne Gore nedavno je osnovala  Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju i upisala prvu generaciju studenata, njih 34.  Takav „državni projekat” izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je burne reakcije profesora sa nikšićke katedre, pisaca, studenata uz ocenu da je ovakva odluka epilog sukoba dveju struja oko standardizacije crnogorskog jezika.
Krajem prošlog meseca profesori i studenti Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću, uputili su otvoreno pismo vladi premijera Mila Đukanovića od koje traže odgovor da li otvaranje fakulteta znači i gašenje njihovog studijskog programa.
 Kako je vlada odluku o osnivanju fakulteta na Cetinju obrazložila time da „postoji izražena potreba za nastavnim kadrom iz te oblasti”, profesori i studenti pitaju šta je njihova misija ako nije da obrazuju profesore crnogorskog jezika i sprovode naučna istraživanja.
„Da li zaista postoji toliki deficit nastavnog kadra za crnogorski jezik s obzirom na to da smo već izveli tri generacije profesora, a da trenutno na Studijskom programu obrazovanje stiče više od 100 studenata, pa je potrebno osnivanje još jednog budžetskog studija crnogorskog jezika”, stoji u otvorenom pismu profesora i studenata Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću.
Profesori sa nikšićke katedre, predvođeni dr Tatjanom Bečanović i dr Rajkom Glušicom, i studenti pitaju ko će izvoditi nastavu na Cetinju.
„Koliko će razvoju montenegristike moći da doprinesu kadrovi obrazovani od predavača bez naučnih i akademskih zvanja i referenci? Da li vlada u vreme ekonomske krize može da finansira nacionalistički eksperiment koncipiran kao fakultet za jotovanu varijantu crnogorskog jezika”, pišu, između ostalog, profesori i studenti u pismu vladi.
O kadru fakulteta na Cetinju, Glušica je saopštila da je predavač pre svega dekan Adnan Čirgić, koji je, kako je kazala, „doktorirao u Osijeku, izabran za docenta u Mostaru za predmet suvremeni crnogorski jezik, a onda i svi crnogorski domoljubi koji su dali doprinos naopakoj kodifikaciji crnogorskog jezika”.
Osnivanje Fakulteta na Cetinju, navela je Glušica, predstavlja i završni čin duge i otvorene diskriminacije profesora i studenata Studijskog programa za crnogorski jezik u Nikšiću.
Profesorka crnogorske književnosti na nikšićkom Filozofskom fakultetu Tatjana Bečanović ocenila je da će se „na Cetinju deliti lažne diplome”.
„Osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju najveća je (ne)akademska prevara u istoriji Crne Gore, o kojoj ćute i Univerzitet Crne Gore i Filozofski fakultet, a ne usuđuju se da progovore ni rektor i dekan, još sveži, tek izabrani”, poručila je Bečanović.
Ona kaže da je „više nego sramno ali i nezakonito”, učešće pojedinih profesora, njihovih kolega sa Filozofskog fakulteta, u toj, „vladinoj prevari”.
Na cetinjskom fakultetu su uvereni da „ima prostora za razvoj montenegristike u Crnoj Gori, kao najmlađe grane slavistike”,
a dekan Fakulteta za crnogorski jezik, autor crnogorskog pravopisa, Adnan Čirgić odbacio je kritike kolega sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i okarakterisao ih kao „vapaj za dugogodišnjim monopolom i ničim zasluženim privilegijama”.
Povodom otvaranja Fakulteta za crnogorski jezik oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji smatra da taj potez vlade predstavlja „prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvetnog i jezičkog bića Crne Gore”.
Izvor: Politika
The post Montenegristika ili novokomponovana slavistika appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.