Monopol na tržištu udžbenika

Izvor: Blic, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monopol na tržištu udžbenika

Privatni izdavači okupljeni u Udruženju izdavača udžbenika i učila Srbije sumnjaju da neko namerno stopira reformu nastavnih planova i programa za peti razred osnovne škole kako bi udžbenike za petake mogao štampati jedino Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Zbog toga su angažovali advokatsku kancelariju koja će zastupati njihove interese.

- O prekidu ogleda za peti razred saznali smo iz dnevne štampe. Javno pitamo ko i zašto to radi. Ne smeju interesi jednog izdavača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti iznad opšteg. Planovi i programi su bili usvojeni 20. marta i bilo je dovoljno vremena da se raspiše konkurs za sve izdavače - rekla je juče Dragana Litričin-Dunić, urednica školskog programa u „Narodnoj knjizi".

Simeon Marinković iz „Kreativnog centra" rekao je da je privatnim izdavačima u Ministarstvu prosvete i sporta obećano da će reforma planova i programa za peti razred biti nastavljena.

- Plašim se da ćemo se vratiti unazad jer ako se čeka novi zakon o udžbenicima, a napusti ogled za peti razred, najviše će ispaštati deca. Mi smo pokušali da svojim udžbenicima unesemo radost u učionice i da se u ovoj delatnosti približimo evropskim standardima. Odjednom se staje. Da li je razlog tome pokušaj da Zavod bude jedini izdavač ili je u pitanju nešto drugo - ne znam, ali znam da se ogled ne sme prekidati - rekao je Marinković.

Privatni izdavači su upozorili da je Srbija jedina zemlja u kojoj još postoji monopol državnog izdavača na tržištu udžbenika.

Pravilnik po završetku zakonske procedure

Reforma nije zaustavljena, jer je Nacionalni prosvetni savet već doneo nastavni plan i program za peti razred. U toku je pravno-tehnička obrada programa, koja prethodi objavljivanju u '’Prosvetnom glasniku’’ i ovaj proces će biti okončan do kraja maja. Izdavači će biti blagovremeno obavešteni o terminima za početak izrade rukopisa- kaže Milka Andrić, pomoćnik ministra prosvete i sporta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.