Monopol na tržištu interneta u Srbiji

Izvor: Blic, 30.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monopol na tržištu interneta u Srbiji

Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) Jovan Radunović ocenio je da je internet u Srbiji skup zato što samo dve kompanije provajderima prodaju pristup internetu i nameću im visoke cene.

Iz toga što u Srbiji ima oko 170 internet operatera može se izvući pogrešan zaključak da u okviru tog tržišta postoji konkurencija, kazao je Radunović u intervjuu agenciji Beta. Radunović je dodao da su cene kod „Telekoma" nekoliko puta više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nego u okruženju, a da drugi operater „Verat" nema veliki tržišni udeo. On je najavio da će problem biti rešen kada se usvoji pravilnik o međunarodnom povezivanju, koji će operaterima omogućiti da se direktno povežu sa stranim mrežama i internet nude korisnicima i drugim provajderima.

Za to je zainteresovano devet operatera koji imaju dobru infrastrukturu, a usvajanje pravilnika i početak njegove primene očekuje se ove godine, kazao je on.

Kako je pala cena ADSL-a

Operateri su se žalili na visoke cene interneta kod „Telekoma", pa je Ratel, kako je naveo, predložio „Telekomu" da snizi cene. „Telekom" nije snizio cene, ali je operaterima za isti novac dao dva puta veći kapacitet, što je, prema Radunovićevim rečima, dovelo do pada cene interneta, pre svega ADSL-a, ali ne u dovoljnoj meri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.