Monasi iz Crne Reke neće vladiku Atanasija

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monasi iz Crne Reke neće vladiku Atanasija

Otac Antonije koji se juče obratio medijima u Beogradu snosiće kanonske posledice, saopštila je SPC

Bratstvo manastira Crna Reka uputilo je patrijarhu Irineju pismo u kojem traži od njega da vrati upravu nad Eparhijom raško-prizrenskom vladici Artemiju, kao i da ukloni od njih „duhovnu i fizičku pretnju u vidu bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija i njegove samovolje”. Jedan od monaha iz Crne Reke, otac Antonije, obratio se juče novinarima na pres-konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu i naglasio da je reč o ličnom činu, izdvojenom od ostale bratije Eparhije raško-prizrenske, jer kao čovek monah i građanin ne može da zatvara oči „pred svekolikom državno-sinodskom nepravdom”.

– Da li je uopšte i potrebno naglasiti da je sadašnja srpska državna vlast samo marionetska sluškinja raznoraznih svetskih, masonskih moćnika, te da je očigledno naivno oglasila i sprovela lov na svetog Artemija, oružjem svojih crkvenih poluga, „svetim” Sinodom, kako bi lukava egzekucija bila što neprimetnija – rekao je otac Antonije.

Vladika Artemije, tvrdi ovaj monah, nalazi se u nekoj vrsti kućnog pritvora, mobilni telefon mu se prisluškuje, a zabranjeno mu je i slobodno kretanje po teritoriji eparhije, ali i Srbije.

Informativna služba SPC saopštila je u utorak da se konferencija održava bez znanja i odobrenja nadležnog arhiepiskopa beogradsko-karlovačkog, patrijarha Irineja, da „sve izjave koje bude iznosio monah Antonije Davidović predstavljaju lični stav jednog neodgovornog čoveka, sasvim neuravnoteženog ponašanja”, kao i da će on u najskorije vreme snositi kanonske posledice. Navodi se još i da je monah Antonije više puta učestvovao u protestima pred Patrijaršijom, kao i da postoji saborska odluka da on bude stavljen pred crkveni sud i vraćen u red svetovnjaka, što vladika Artemije nikada nije izvršio. „Reč je o čoveku koji živi van svakog crkvenog i monaškog poretka, u neposlušnosti Crkvi i svom nadležnom episkopu, a to je sada vladika Atanasije”, navodi se u saopštenju.

J. B.

[objavljeno: 25/02/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vladika Artemije u kućnom pritvoru

Izvor: Danas, 24.Feb.2010

Monah Antonije (Davidović) iz manastira Crne Reke zatražio je juče na konferenciji za novinare u Medija centru da se hitno povuče odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC o uvođenju privremene prinudne uprave u Eparhiju raško-prizrensku (ERP). On je najavio da će narednih dana takav zahtev uputiti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.