Izvor: RTS, 11.Avg.2020, 13:18

Mogu li otrovni gasovi iz Bejruta da stignu do Srbije

Deo javnosti i struke se uplašio da bi otrovni gasovi posle eksplozije u Bejrutu mogli da stignu do Srbije. Docent dr Dušan Veljković sa Hemijskog fakulteta je rekao da, sedam dana posle eksplozije, nije povećana koncentracija azot-dioksida u vazduhu.
Dušan Veljković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da nije zabrinut iz dva razloga.

Prvo, kaže da nije sva količina amonijum-nitrata koji je eksplodirao prešla u opasni azot-dioksid. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Deo je izgoreo pa postao običan azot, koga i inače ima u vazduhu.
Drugi razlog je, kaže Veljković, činjenica da se azot-dioksid dobro rastvara u vodi, a na putu do Srbije mora da prođe preko mora.
Govoreći o amonijum-nitratu, koji je eksplodirao u Bejrutu, Veljković je naveo da je to bela, čvrsta, kristalna supstanca koja je hemičarima veoma dobro poznata i ne nalazi se samo u industrijskim postrojenjima, nego ju je moguće pronaći i kao rudu.
Zbog toga, kako kaže, čudi da je došlo do eksplozije jedne tako poznate supstance.
Amonijum-nitrat ima više namena, ali dve su osnovne, ističe Veljković. Koristi se kao veštačko đubrivo i kao komponenta za eksplozive. Kaže da ga nije tako lako zapaliti i da su potrebne temperature za eksplozije kao u Bejrutu iznad 400 stepeni po Celzijusovoj skali.
Međutim, kod amonijum-nitrata je nezgodno što on u sebi već sadrži kiseonik i za eksploziju je potrebna samo visoka temperatura.
Objašnjava je vrlo retko uzrok ovakvih eksplozija "viša sila" i da se to događa ili zbog nestručnosti ili zbog neodgovarajućih uslova.
Veljković je naveo da je neodgovorno čuvati šest godina amonijum-nitrat u skladištu u samom centru grada. Kaže i da stručnjaci često upozoravaju vlasti na razne opasnosti, ali da one ne reaguju zbog nedostatka sluha, sredstava ili drugih razloga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da li otrovni gasovi mogu da STIGNU IZ BEJRUTA U BEOGRAD? Dr Dušan Veljković kaže da je TAJNA U MORU

Izvor: Blic, 12.Avg.2020, 13:04

Deo javnosti i struke se uplašio da bi otrovni gasovi posle eksplozije u Bejrutu mogli da stignu do Srbije. Docent dr Dušan Veljković sa Hemijskog fakulteta rekao je da, sedam dana posle eksplozije, nije povećana koncentracija azot-dioksida u vazduhu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.