Moderna škola kao kompanija

Izvor: Politika, 05.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderna škola kao kompanija

Projektom Ministarstva prosvete, srednje stručne škole u Srbiji radiće poput takvih u Nemačkoj

Užice – Moderno školstvo zahteva da se školama u Srbiji upravlja kao savremenim kompanijama na tržištu. Tako će srednje stručne škole kod nas biti delom autonomne organizacije koje će na operativnom nivou samostalno upravljati i davati doprinos regionalnom razvoju obezbeđenjem kadrova u skladu s potrebama. One svršenim učenicima treba da otvore najbolje moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << perspektive u poslu, a ne, kao do sada, da ih školuju za zanimanja često neusklađena s potrebama preduzeća.

Upravo ovim ciljevima bavi se u ovoj školskoj godini započeti projekat „Receko” (Regionalni centri kompetencija) Ministarstva prosvete Srbije u saradnji s nemačkim GTZ-om, vredan 1,5 miliona evra, koji je nedavno predstavljen u Tehničkoj školi u Užicu, jednoj od 12 kod nas uključenih u taj ogledni poduhvat. Osnova ovog petogodišnjeg projekta su iskustva škola iz regije grada Hanovera u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji, po uspehu poznata širom Evrope, pogodna za primenu i u našim uslovima.

– Suština projekta „Receko” je reorganizacija i transformacija škola, na osnovu iskustva do kojih smo došli reformama koje već traju jednu deceniju. Ovih 12 stručnih škola u Srbiji treba da postanu regionalni centri kompetencija u kojima će mladi steći znanja koja na tržištu treba uspešno da žive. Istovremeno, škola će brinuti i o rezultatima svog delovanja, efikasnosti, a jedno od najotvorenijih pitanja je veća autonomija škola u upravljanju finansijama. Transfer nemačkih iskustava i znanja u ovom pogledu je od posebnog značaja – kazao je savetnik ministra prosvete Radovan Živković.

Po rečima Dragana Tucakovića, direktora užičke Tehničke škole koja je jedna od pet koje su aktivno učestvovale u obe faze reforme našeg srednjeg stručnog obrazovanja, projektom će obrazovanje bolje pratiti potrebe privrede i tržišta. Takođe, unaprediće se organizacija u školama, upravljanje finansijama učiniti efikasnijim, ogledne škole više porediti sa onima koje to nisu. U projektu pomaže i srednja škola iz Kranja u Sloveniji čiji je direktor prisustvovao ovoj promociji. A projekat je, u ime užičke privrede, pozdravio i Dragan Subotić, generalni direktor Valjaonice bakra, rekavši da je važno kad obrazovni sistem oslušne potrebe privrede, najavljujući zanavljanje kadra u tom preduzeću.

B. Pejović

[objavljeno: 06/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.