Moćne kompanije imaju jači uticaj od države

Izvor: Glas javnosti, 16.Jul.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moćne kompanije imaju jači uticaj od države

BEOGRAD - Generalni direktor preduzeća Jugoimport-SDPR Stevan Nikčević je ukazao da velike i moćne kompanije češće imaju jači uticaj od država na to koja vojna inudstrija će biti prisutna ne nekom tržistu.

"Ustaljeno je mišljenje da su političke vlasti te koje direktno kanališu ekonomske tokove naoružanjem i vojnom opremom, ali mnogo češće se dešava da velike i moćne kompanije utiču ko će biti prisutan na određenom tržištu", rekao je Nikčević u intervjuu za najnoviji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << broj beogradskog nedeljnika "Ekonomist".

On je istakao da su znatna promena opšte klime i otopljavanje političkih odnosa omogućil ida odbrambena industrija Srbije više izvozi.

"Politički odnosi jesu značajni za trgovinu ovom vrstom robe, ali nije mali uticaj ni velikih korporacija koje se bave ovom vrstom prometa. Imali smo konkretne primere da na pojedinim tržištima konkurentske kompanije praktično opstruišu neke naše ugovore", precizirao je Nikčević.

Nikčević je pohvalio meru vlade da podstakne rast izvoza odbrambene industrije, odnosno da subvencioniše kamatu na kredite za obrtna sredstva, ali je naglasio da nedostaju kvalitetni investicioni krediti.

Sve poslovne banke, kako je rekao, imaju ograničen iznos sredstava za kratkoročne ili dugoročne kredite vojnoj industriji.

"Promet naoružanja i vojne opreme nije delatnost koja je po savremenim bankarskim regulama nešto što se podstiče i nije u srazmeri sa izvoznim pokazateljima", istakao je Nikčević.

Promet SDPR-a, kako je naveo, u 2002. godini bio je 30 miliona dolara, a 2009. se uvećao na 300 miliona dolara, dok je broj zaposlenih u tom periodu minimalno povećan - sa 300 na 323.

Dobit kompanije u prošloj godini bila je 700 miliona dinara, odnosno oko 10 miliona dolara, zahvaljujući izvozu koji čini više od 94 odsto ukupnog prometa. Najznačajniji razvojni projeti SDPR-a trenutno su, prema njegovim rečcima, modernizacija tenka M84, samohodna haubica Bora 155 milimetara i modernizacija haubica 105 i 122 milimetra, kao i ulaganje u razvoj laserskih vođenih sistema.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.