Izvor: Blic, 14.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko teče u kanalizaciju

Mleko teče u kanalizaciju

JAGODINA (Tanjug) - Zemljoradnici Pomoravlja, Resave i Levča, uz loš prinos pšenice i niske otkupne cene stoke, muku muče sa viškom mleka, značajnog izvora prihoda za prazne kućne budžete.

Dnevno proizvedu oko 50.000 litara, a mlekare im otkupe oko 38.000, a ostalo završi u kanalizaciji. Najteže je to što mlekare ne primaju mleko svaki dan, uglavnom tri puta u sedmici, a mleko se kvari, jer malo seljaka ima rashladne uređaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a i to što otkupe, isplaćuju sa velikim zakašnjenjem.

Zemljoradnici sela uz Veliku Moravu, gde je i najrazvijenji stočni fond, od mlekara nisu ni dinar za predato mleko naplatili za april, maj i juni, kao ni premiju, koju isplaćuje država.

'Mlekari se ponašaju ovako, ako hoćeš daj, ako nećeš nemoj, a ako prigovoriš, onda ti vlasnik mlekare kaže - šta mi bre, možeš, nemaš sa mnom nikakav ugovor', izjavio je ugledni domaćin iz sela Končareva kod Jagodine Milašin Jeremić koji dnevno sabere 60 litara mleka.

Kada vam ne prime mleko ništa ne preostaje nego da ga prospete. Onima koji proizvode desetak litara dnevno, iako je šteta svaki litar, lakše je prosuti, ali onima koji proizvode 50 i 250 litara je vrlo teško, uložili su velike pare u rasne i visoko kvalitetne krave, štale, aparate za mužu, dodao je Jeremić.

Da su bar svinje na ceni pa da ih mlekom hranimo, ali nisu, tovljenici i prasići se prodaju po 40 i 50 dinara za kilogram žive mere i niko ih neće, baš kao ni mleko, rekao je on.

Seljaci pokušavaju sirenjem i prodajom sira na zelenm pijacama da spasu što se spasiti može ali, kažu, da i tu teško prolaze, jer je kupovna moć građana slaba, a nameti i obaveze veliki.

Mlekare mleko plaćaju 2,20 do 2,50 dinara po masnoj jedinici, što je oko 14 dinara za litar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.