Mladić razbio bistu Karadžića

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić razbio bistu Karadžića

Na video-snimku jasno se vidi kako je nepoznati muškarac podigao bistu, povukao je ka sebi i bacio na pod knjižare u centru Beograda

Za sada nepoznati počinilac juče, oko deset sati, srušio je i razbio gipsanu bistu Radovana Karadžića koja je tokom prethodna tri meseca bila izložena na samom ulazu knjižare izdavačko-knjižarskog preduzeća „Nikola Pašić” na Trgu Nikole Pašića 9 u Beogradu, rad diplomiranog vajara Momira Dimitrijevića. Ova knjižara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << inače, čitaocima nudi naslove koji su u skladu sa likom i delom haškog optuženika čije je hapšenje bilo jedan od najvećih ovogodišnjih medijskih događaja.

Kako je za naš list izjavila Ljiljana Tanić, direktorka IKP „Nikola Pašić”, radnik knjižare Milan Tanić koji se u trenutku kada je bista uništena jedini zadesio u radnji nalazio se u zadnjem delu knjižare, pa nije video šta se zapravo desilo. Čuo je tresak i brzo izašao iz galerije. Uspeo je da vidi samo da se u smeru Muzeja istorije Jugoslavije udaljava krupan, visok mladić duge kose, koga je kasnije prepoznao na snimku sigurnosne kamere.

Traka na kojoj se, potvrdila je Tanićeva, jasno vidi kako je mladić podigao bistu, povukao je ka sebi i bacio na pod biće predata policiji. Vandalskom činu su, prema rečima direktorke, prethodile višegodišnje pretnje, a zbog biste Radovana Karadžića ona je dolazila i u verbalne sukobe sa nekim poznatim ličnostima naše političke scene kojima nije htela da otkrije ime.

– Pretpostavljam da se ovo dogodilo, jer naša kuća već dugi niz godina drži knjige o stradanju Srba, a koje su napisane u odbranu srpstva – objasnila je za „Politiku” Ljiljana Tanić.

U istoj knjižari-galeriji i dalje je izložena bronzana skulptura „Radovan”, rad profesora Akademije primenjenih umetnosti Dragana Radenovića iz 2004. godine, koja je 2006. bila izložena u zgradi UN u Njujorku na Uneskovoj izložbi „Postmoderna istoka”.

– U Domu kulture Lazarevac direktorka te ustanove je zabranila izlaganje te biste na izložbi radova Dragana Radenovića, pa smo u dogovoru s njim skulpturu izložili ovde. Posle mnogih pretnji, moram priznati da sam očekivao incident poput ovog ili da će doći neko ko će reći „sklonite Radovana” – rekao je za „Politiku” Miodrag Skulić, urednik IKP „Nikola Pašić”.

T. Bojković

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.