Izvor: RTS, 07.Dec.2021, 20:21

Mladi u Nišu sa premijerkom o radnoj praksi i volontiranju

Mladi Srbije razgovarali su u Nišu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević i državnim sekretarom Ministarstva omladine i sporta Milanom Savićem o novim zakonima o radnoj praksi i o volontiranju.
U okviru projekta "Dijalog mladih sa premijerkom" oni su izneli svoje predloge za novu Nacionalnu strategiju o mladima, kao i predloge za veću podršku aktivizmu i volonterizmu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Važna tema su bile i stručne prakse.

"Imamo različite zahteve, prvenstveno da se omladinski radnici prepoznaju i definišu u Zakonu o mladima, kao i da se definišu lokalni Saveti za mlade kao obavezni", kaže Emilija Milenković, Udruženje mladih "Naš svet – naša pravila" Vranje.
Maša Vračar iz Krovne organizacije mladih Srbije kaže da će tražiti načine kako da mladi utiču na donošenje odluka na lokalnom nivou, kako utiču na raspodelu budžetskih sredstava, na koji način se mladi informišu.
"Treba da se radi na promociji volontiranja i treba da se napravi posebna e-evidencija, kako bi se volenterske aktivnosti na pravi način eveidentirali, kako tu ne bi dolazilo do zloupotrebe volonterskih aktivnosti", dodaje Marko Nedeljković, Krovna organizacija mladih Srbije.
Premijerka kaže da su Nacionalna strategije, kao i tri Zakona o mladima, veoma važni za Vladu i da se na tome radi.
"Mi smo oformili na Vladi Savet za mlade, predstavnici KOMS-a učestvuju u radu Saveta, oformili Nacionalnu akademiju za javnu upravu što mislim da je posebno važno, tako da sada mladi obučavaju gradonačelnike, predsednike opština o tome šta sve treba da urade za mlade", naglasila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.
Ovo je treći susret predsednice Vlade i mladih, koju je Krovna organizacija mladih Srbije organizovala od 2019. godine.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je pokrenuta javna rasprava o Nacrtu zakona o radnoj praksi, kao i da je završena radna verzija Nacrta zakona o volontiranju.
Govoreći o Nacrtu zakona o radnoj praksi, Kisić Tepavčevićeva je navela da se taj zakon prvi put uvodi u pravni sistem Srbije i da je njegovo donošenje način da se prekine začarani krug neiskustva mladih, s obzirom na to da nakon završetka školovanja nemaju radnog iskustva, koje je često uslov za zasnivanje radnog odnosa.
Kada je u pitanju volontiranje, podsetila je da je Zakon o volontiranju donet pre više od 10 godina i da je u toku proces donošenja potpuno novog zakona.
Cilj donošenja novog Zakona o volontiranju je unapređenje pravnog okvira za volontiranje u Republici Srbiji, podsticanje svih kategorija građana, a posebno mladih za uključivanje u volonterske aktivnosti.
Kisić Tepavčevićeva je naglasila i da su mladi danas, u dijalogu sa predstavnicima Vlade Srbije, pokazali energiju, entuzijazam, znanje i organizovanost i da joj je bilo veliko zadovoljstvo što je sa njima imala produktivnu diskusiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić sa mladima u Nišu: Nezaposlenost mladih kontinuirano pada, ali je procenat i dalje visok

Izvor: JUGpress.com, 08.Dec.2021, 12:12

NIŠ..Premijerka Srbije Ana Brnabić i minstarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević su u Naučno tehnološkom parku u Nišu prisustvovale skupu “Dijalog sa mladima”. Organizator događaja je  Krovne organizacije mladih. Prema rečima premijerke Brnabić ovo je njen...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.