Mladi teško do stana

Izvor: RTS, 28.Avg.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi teško do stana

Životni uslovi ne omogućavaju zasnivanje porodice – misli čak 70 odsto mladih, pokazuje istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srbiji! Većina mladih je još kod roditelja. Država ima plan kako da im pomogne u rešavanju stambenog pitanja. Dokle se stiglo s njegovom realizacijom?
Osamostaljivanje je većini mladih nedostižno. Prema najnovijem istraživanju, u roditeljskom domu živi oko 61 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mladih i gotovo isto toliko njih ne zarađuje. Oko 90 odsto kaže da im je najveći problem nezaposlenost.

"Danas u Srbiji ne radi 147.000 mladih i, kada se oni zaposle, ti ugovori često nisu dugoročni ugovori, često su u sivoj zoni. Mladi ljudi danas ne smeju da se usude da uđu u tu avanturu stambenih kredita", kaže Nenad Maletin iz krovne organizacije mladih.
Čak i da se usude, u bankama ih čeka uslov svih uslova.
"Banke su veoma raspoložene da daju kredite mladima jer su stambeni krediti dugoročni aranžmani. Osnovni uslov da biste mogli da podignete stambeni kredit je da imate zaposlenje na neodređeno", ističe Saša Radović iz Sosijete ženeral banke.
Tako je za mnoge mlade rešavanje stambenog pitanja kreditom nemoguća misija. Naime, u prvoj polovini godine, od oko 49.000 mladih do 30 godina, njih nešto više od 10.000 zasnovalo je radni odnos na neodređeno vreme, podatak je Nacionalne službe za zapošljavanje.
Istraživanje Krovne organizacije mladih pokazuje da većini mesečna primanja ne prelaze 30.000 dinara.
"Stanovanje mladih kao važna tema nije nekako priznata kao prioritetna, ali zapravo istraživanja i to što mladi verovatno žele da odu odavde dokazuje da ovo jeste jedna vruća i goruća tema", ističe Nenad Maletin.
I u Nacionalnoj strategiji za mlade konstatovano je da oni nemaju mogućnosti da se osamostale usled loših ekonomskih uslova i nerazvijene stambene politike za njih.
Prema Akcionom planu, država je, između ostalog, do kraja godine trebalo da razvije subvencionisane kredite za stanovanje mladih. Ipak, kažu da to neće moći da ispune.
U Ministarstvu prosvete navode da, imajući u vidu potrebna finansijska sredstva i izvore za realizaciju planiranih mera, nisu pokretane aktivnosti u oblasti njihovog razvoja i detaljnog definisanja uslova po kojima bi se dodeljivali subvencionisani krediti.
"Razlog su i izmene u pravnom ambijentu i nadležnostima u vezi sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, iz decembra 2016, kojim je uređena materija prethodno regulisana Zakonom o socijalnom stanovanju", ističu u Ministarstvu.
Na pitanje zna li se kada će subvencionisani krediti za stanovanje mladih zaživeti, iz Ministarstva omladine i sporta odgovaraju da će novi Akcioni plan biti definisan za period od 2018. do 2020. godine.
Takođe, u tom Ministarstvu očekuju da će se u tom periodu raditi na realizaciji aktivnosti radi unapređenja mera za stanovanje i osamostaljivanje mladih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.