Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi, stereotipi i budućnost

Beograd -- Istraživanje Helsinškog odbora za ljudska prava pokazao je dramatične nedostatke u obrazovanju mladih.

U pitanju je projekat "Jačanje demokratije i efikasne uprave u multietničkim sredinama", koji je pokazao da su generacije koje su odrastale u ratom poremećenim okolnostima dobijale iskrivljenu sliku sadašnjosti i prošlosti, izjavila je predsednica te nevladine organizacije Sonja Biserko.

"To je u njihovoj percepciji zbivanja u zemlji i u svetu ostavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prazninu, što za nih predstavlja hendikep. Na njima leži budućnost Srbije za koju nisu pripremljeni i to ostaje jedan od najbolnijih problema Srbije danas", izjavila je Biserkova na konferenciji za novinare.

Ona je apelovala na sve aktere društvenog života u Srbiji da se pozabave problemom obrazovanja mladih.

Seminari i škole su pokazali, kako se navodi u izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava, da su mladi najviše naučenih stereotipa pokazali tokom rasprava o ratnim zločinima, raspadu bivše Jugoslavije i ratnim sukobima, Tribunalu u Hagu i temama iz istorije.

"Polaznici u ogromnom broju ističu da su promenili svoje stavove, da su izgubili mnoge predrasude za koje nisu znali da ih imaju. Obećavaju da će svoja znanja koristiti, a neki izražavaju i nestrpljenje da ih upotrebe tako što će i drugima pričati o onome što su naučili", kaže se u izveštaju Helsinškog odbora.

Trogodišnji projekat je, kako je navedeno, pokazao da su realizovane škole doprinele promeni znanja i stavova polaznika, pa je zaključak da su rezultati izvanredni.

Projekat je, zahvaljući pomoći Evropske unije, realizovan u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, gde je održano 36 petodnevnih "Škola demokratije" i 24 trodnevna seminara pod nazivom "Život u multietničkim sredinama".

U radu škola i seminara učestvovalo je ukupno oko 2.000 srednjoškolaca i studenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.