Mladi preduzetnici u nemirnim tržišnim vodama

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi preduzetnici u nemirnim tržišnim vodama

Većina mladih u Srbiji najvećim uspehom i dalje smatra zaposlenje u državnom sektoru. Oni smeliji tako vide posao u inostranim kompanijama, bolje je plaćen ali i nesigurniji. Međutim, sve više je onih koji se upuštaju u preduzetničke vode. Bilo bi ih i više kada bi imali, kažu, veću podršku i banaka i zakonodavca.
Tijana Manojlović je jedna od retkih koji su napustili siguran posao i ušli u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemirne preduzetničke vode. Da bi proizvodila čips od dehidriranog kačkavalja, koji je osmislila kao užinu za svoju porodicu, prodala je devojački stan. Najveći problem u poslu su, kako kaže, skupi bankarski krediti.

"Već četiri godine poslujemo tako da sa istim žarom sa kojim smo krenuli nastavljamo i radimo i dalje. Došli smo do toga da imamo 12.000 kesica koje proizvodimo mesečno. Pokrivamo tržište Srbije, pretežno Beograd i okolinu Beograda, ali imamo i naznaka za izvoz", navodi Tijana Manojlović.
Ove godine firmu je otvorilo 10.000 mladih, hiljadu manje nego u 2017. Upućeni kažu da preduzetništvo treba uvesti u sistem obrazovanja, ali i u porodice.
Bojan Radaković nema ni 30 godina, a vodi firmu sa 40 zaposlenih. Kaže da je počeo sa 12 godina u bravarskoj radnji svojih roditelja. Seća se da su ga savetovali da uči i nađe bolji posao. Upisao je elektrotehniku, ali je umesto poslodavca tražio klijente.
"Od 12. godine sam konstantno u radionici. Kad sam napunio 18 godina, dobio sam vozačku dozvolu, počeo sam da obilazim gradilišta, dnevno i po deset gradilišta, od tih deset gradilišta uvek bi mi bar na jednom upalilo da dobijem posao, uglavnom su mi ljudi davali posao jer sam im bio simpatičan, bio sam mnogo mlad, a nudim ozbiljne poslove", priča Bojan Radaković.
Oko 1.400 mladih registrovalo je firme za trgovinu i popravku vozila. Ohrabrujuće je to što sve više njih pokreće posao i u prerađivačkoj industriji i u turizmu. Prva godina je najteža za opstanak pa bi poslovanje trebalo da olakša zakon koji od 1. oktobra oslobađa početnike poreza i doprinosa.
"U najavi su isto tako izmene i dopune zakona o porezu na dobit gde jedan segment predviđa da kompanije koje posluju na našoj teritoriji za određene investicije u startap preduzeća dobijaju određene poreske povlastice", napominje Vladimir Radovanović iz Privredne komore Srbije.
Marijana Marinković iz Privrednog foruma mladih smatra da je to izuzetno bitno da se mladim ljudima pokaže kako izgleda preduzetnička zajednica Srbije, kakvi programi podrške za njih postoje.
"Da smanjimo taj njihov strah od neuspeha kada započinju sopstveni biznis i da pokažemo da je preduzetnička zajednica tu da ih podrži", dodaje Marinkovićeva.
Razvoj preduzetništva je najbolje rešenje za nezaposlenost i odliv mozgova. U vreme kada svaki peti mladi čovek niti radi niti uči svaku ideju o samozapošljavanju valja podržati i pomoći joj u tome da ona pomogne samoj sebi, kažu stručnjaci, i predlažu nove zakone.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.