Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi nezadovoljni reformama

Beograd -- Najveći broj ispitanika nezadovoljan demokratskim promenama od 5. oktobra 2000, kaže sociologinja Zagorka Golubović.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su ispitanici u istraživanju koje je urađeno u decembru 2006. navodili kako nisu sigurni da će se demokratske promene ostvariti i dodala da je ta nesigurnost veća u poređenju sa istraživanjem iz 2005.

Prema njenim rečima, ciljna grupa istraživanja bili su politički apstinenti, kojih najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima među mlađom populacijom. "Uzorak je činilo 100 ispitanika. Njih 70 odsto bili su mlađi od 40 godina i oni su tokom ispitivanja bili jasno demokratski opredeljeni", kaže ona.

"Ispitanici stariji od 40 godina imali su konfuzne političke i često nedemokratske stavove", kaže Zagorka Golubović.

Ona je rekla da su ispitanici najčešće pokazivali nespremnost za angažovanje u političkom životu, ali i u civilnom sektoru i humanitarnim organizacijama. Kao najčešći razlog za apstinenciju ispitanici navode da na političkoj sceni nema partije koja bi mogla nešto da promeni.

Zagorka Golubović navodi da su ispitanici često davali pozitivnije ocene prvoj demokratskoj vladi Zorana Đinđića u odnosu na vladu Vojislava Koštunice, a da krivicu za nastalu krizu društva vide u političarima.

Istraživanje je rađeno u sklopu projekta "Politika i svakodnevni život" i sprovedeno je u osam gradova u Srbiji, po principu kvalitativne analize, odnosno produbljnog intervjua, koje ne traži reprezentativni uzorak.

Sociologinja Jelena Đurić, koja je učestvovala u istraživanju, navela je da su ispitanici kao razloge za nezadovoljstvo procesom tranzicije u Srbiji u 2006. najčesće navodili siromaštvo, niska primanja, nezaposlenost ili gubitak posla usled privatizacije.

Predstavnik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju da su građani izgubili poverenje u institucije, sektor civilnog društva i medije.

"Ne smemo dozvoliti da dođemo u situaciju da budemo propalo društvo. Ako dođemo u situaciju da tri četvrtine mladih želi da napusti zemlju, onda ćemo biti propalo društvo", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.