Izvor: Blic, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi neće u unutrašnjost

Mladi neće u unutrašnjost

Pravi efekti državnih mera kojima su poslodavci koji zaposle invalide i radnike mlađe od 30 ili starije od 45 godina od 1. septembra oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa tek će se videti.

Srđan Andrijanić, portparol NSZ, za 'Blic' kaže da se poslodavci interesuju koliko bi u slučaju zapošljavanja ovih grupa plaćali manje na ime poreza i doprinosa nego što se plaća sada. A razlika nije mala, jer se uz ove olakšice fiskalno opterećenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neto plate sa sadašnjih 73,1 odsto smanjuje na 24,7 procenata.

- Očekujemo da će poslodavci biti zainteresovani za ove stimulacije, što bi za rezultat imalo i smanjenje nezaposlenosti u zemlji. Prave rezultate očekujemo u narednim nedeljama i mesecima - kaže Andrijanić, navodeći da kategorije zaposlenih na čije se zaposlenje mere odnose čine oko 60 odsto od ukupnog broja evidentiranih kod NSZ.

Sami privrednici različito ocenjuju mere koje je država preduzela kako bi se poboljšalo zapošljavanje. Đorđe Antelj, vlasnik i direktor 'Gemaksa', smatra da je reč o velikom stimulansu za zapošljavanje, prvenstveno mladih ljudi. 'Gemaks' je, kaže on, i do sada primao mlade, ove godine više od 40, a sada će uz olakšice države primati još više.

- Što se građevinarstva tiče, situacija kod nas je trenutno takva da ima više posla nego kvalifikovanih ljudi koji žele da rade - kaže Antelj i ukazuje na to da mnogo nezaposlenih kod nas zapravo ne želi da radi.

Za Mirka Todorovića, vlasnika kompanije 'Todor' iz Vrnjačke Banje, vladine mere su više marketinški potez nego stvarni doprinos bržem zapošljavanju.

- Pravi problemi su loš kvalitet naših kadrova, iako se obično misli drugačije, i činjenica da mladi neće da rade u unutrašnjosti. Za loš kvalitet kriv je školski sistem i zato ga treba reformisati. Na svakom koraku otvaraju se razne privatne škole, a kada treba da se radi, ispostavi se da vrede samo oni koji su se školovali u Beogradu ili u inostranstvu. A takvi u Vrnjačku Banju neće, pa ja sada imam problem da nađem dobre ekonomiste, elektrotehničare, mašince, inženjere tekstilne struke - navodi Todorović i dodaje da bi prava pomoć preduzetnicima u unutrašnjosti Srbije bila da se mladi kadrovi stimulišu da posao traže i van Beograda.

R. Marković Povlastice

Propisano je da se poslodavci koji zaposle pripravnike mlađe od 30 godina ili osobe sa invaliditetom u naredne tri godine oslobađaju plaćanja poreza na zaradu i doprinosa za socijalno osiguranje. Plaćanja poreza i doprinosa na dve godine oslobađaju se i firme koje zaposle mlađe od 30 godina koji su kod NSZ evidentirani najmanje tri meseca. Za zapošljavanje radnika starijih od 45 godina koji primaju novčanu naknadu preko NSZ porez na zaradu ne plaća se dve godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.