Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi naučnici vežbaju retoriku

Beograd -- Britanski savet u Srbiji organizovao je takmičenje za izbor najboljeg naučnika pod nazivom Laboratorija slavnih.

Finalisti, kojima je data prilika da budu kreativni i osmisle načine na koje će da prikažu svoje naučne radove, bavili su se različitim temama, a trenutno se pripremaju za nacionalno finale koje će se održati 4. aprila.

Zanimljiv i originalan način izlaganja, razumljiv za široku publiku, ali i ukupan nastup deset finalista Laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slavnih, razbija stereotipe koji o naučnicima postoje u javnosti. Obrazovani, zanimljivi i otvoreni, takmičari od kojih najmlađi ima samo 22 godine, bavili su se zanimljivim naučnim temama.

O važnosti veze između nauke i restauracije slika pričao je Nebojša Perišić, mladi fizikohemičar, dok je problem dijabetesa izložila molekularni endokrinolog Emina Sudar.

"Tu je poenta da se upotrebe egzaktne nauke i naučne metode da bi se restaurirala, očuvala dela i utvrdio njihov idsentitet, tj. da li su originali ili falsifikati, i da bi se utvrdilo kako je taj predmet nastao, tipa keramika, na kojoj je temperaturi pečena i tako nešto", rekoa je Perišić.

"Ja sam baš ispričala šta je veza insulina i povišenog nivoa šećera u krvi što u principu jeste ono što svi zanju o dijabetesu, ali čisto sumnjam da svi znaju zašto baš insulin i odakle taj povišen nivi šećera", rekla je Sudareva.

Većina mladih ljudi koji su se za takmičenje prijavili sa željom da popularišu nauku i približe je ljudima koji nisu iz te struke, u svojim izlaganjima davali su i konkretne primere kako bi naučni problem kojim se bave bio svima razumljiv.

Jedan od njih je navela Katarina Tošić, apsolvent fakulteta biologije čija je tema bila voda.

"Ako napunite čašu vodom skroz do vrha i čak je malo prepunite, primetite da se na vrhu onako formira kao ispupčenje, znači ne preliva se - to je upravo zahvaljujući tim vodoničnim vezama koje drže te molekule, oni se lepe jedni za druge i zato se ne dešava da se ta čaša prospe", rekla je Tošićeva.

Britanski savet pokrenuo je Laboratoriju slavnih, u okviru regionalnog projekta "Ta divna nauka", sa idejom da inspiriše mlade ljude da razmotre karijeru u nauci, kao i da ohrabri mlade naučnike da sa širom javnošću razgovaraju na otvoren i inspirativan način, ističe Brana Lišić, menadžerka za engleski jezik i nauku Britanskog saveta.

"Ono što je nama bilo veoma bitno to je da su ti radovi rečeni na jedan vrlo prirodan način, bez koričćenja previše stručnih izraza, znači da približimo nauku ljudima koji su praktično naša opšta publika", rekla je Lišićeva.

Nacionalno finale i proglašenje pobednika održaće se 4. aprila u BITEF Teatru u Beogradu. Pobednici iz Velike Britanije i devet zemalja - Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Izraela, Rumunije, Turske, u junu će učestvovati na Festivalu nauke u Četlemu u Velikoj Britaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.