Mladi koji su pobedili rak

Izvor: RTS, 16.Avg.2013, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi koji su pobedili rak

Prva konvencija mladih iz regiona koji su u detinjstvu lečeni od raka održava se u Beogradu. Organizovane su radionice na kojima se promovišu prevencija i zdrav život.

U Beogradu se održava prva konvencija mladih koji su u detinjstvu lečeni od raka iz sedam zemalja regiona. Organizovane su brojne edukativne radionice na kojima se, kao prevencija, promoviše zdrav život. Oni koji su pobedili rak, strah i predrasude, sada pomažu drugima.

Posle susreta roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dece obolele od raka, krajem prošle godine u Zagrebu, rodila se ideja da se mladi ljudi izlečeni od karcinoma okupe u Beogradu.

Razmena iskustava i podrška lekara ih snaže.

Milkica Dimitrijević iz Beograda kaže da je većini obolelih od raka nedostajalo ohrabrenje onih koji su izlečeni.

"Naučila sam mnogo novih stvari, iako sam većinu već znala, budući da sam završila lečenje pre šest godina", ističe Neira Kamerić iz Bosne i Hercegovine.

Melpomena Stamova iz Bugarske kaže da je bolovala od karcinoma na kolenu pre dve godine i da je sada zdrava.

U prirodnom ambijentu na Adi Ciganliji, vodi se interaktivni dijalog sa zdravstvenim radnicima.

Lečene od kancera najviše brinu posledice onkološkog lečenja.

Primarijus Lejla Paripović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ukazuje na potrebu redovne kontrole radi prevencije posledica bolesti.

Irina Ban iz udruženja roditelja "Zvončica" napominje da je dečji kancer porodična bolest, jer se, prema njenim rečima, cela porodica raspada ekonomski, psihološi i emotivno.

Bolest mora da se leči na duge staze sa krajnje neizvesnim ishodom, ističe Irina Ban.

Posle jednog teškog perioda, vratili su se normalnom životu spremni da pomognu.

Marija Radunović iz Crne Gore poručuje da bolesna deca treba da se druže sa izlečenima, da bi im to, kaže Radunović, ulilo nadu da će se i oni izlečiti.

"Budite hrabri, budite optimisti, to je to, samo hrabro, jer sve ima lek" poručuje Anđela Todorovska iz Makedonije.

U Srbiji, u proseku, od malignih bolesti oboli između 250 i trista dece, a u svetu tu dijagnozu dobije više od 160 hiljada dece godišnje.

Što je otkrivanje bolesti ranije, veća je šansa za izlečenje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KONVENCIJA NA ADI: Izlečeni od raka hrabre bolesne

Izvor: Kurir, 16.Avg.2013

U okviru prve konvencije mladih iz regiona koji su u detinjstvu lečeni od raka održavaju se radionice na kojima se promovišu prevencija i zdrav život..BEOGRAD - U Beogradu se održava prva konvencija mladih koji su u detinjstvu lečeni od raka iz sedam zemalja regiona. Organizovane su brojne edukativne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.