Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mizoginija u Srbiji

Beograd, Novi Sad -- U Srbiji je ojačala mizoginija (mržnja prema ženama) i to je deo dijagnoze bolesti Srbije, smatra sociološkinja Marina Blagojević.

Projekat "Mapiranje mizoginije u Srbiji: diskursi i prakse" je okupio preko 60 autorki i autora, a Blagojevićeva je urednica i uvodničarka te knjige. Mizoginiju nije moguće jednostavno otkloniti antidiskriminatornim zakonima, a proizvod je nekih opštih tokova, ali i nekih specifičnih dešavanja u Srbiji.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da postoje dva uzroka u slučaju Srbije. "Kriza muških uloga i identiteta je karakteristična i za ostala društva u tranziciji, a, sa druge strane, iskustvo ratova koje je pojačalo stvaranje zajednica muškaraca' i evociranje ratničke memorije', uz ritualno isključivanje žena, ili njihovo uključivanje pod uslovima koji ih svode na opsluživačice' ratnika", smatra ona. Ipak, mizoginija je ponovo u porastu i u svetu.

Ona je za Danas izjavila da uvek postoji neko opravdanje poput "naučnih dokaza" o ženskoj manipulativnosti ili inferiornosti, o "ženskoj nestručnosti" ili "humoru bez granica". "To u stvari prikriva duboku ambivalenciju prema ženama, koja se može označiti kao svojevrsna paranoja koja na Balkanu, i posebno u Srbiji, odista ima dubinu jedinstvenu u Evropi. Zastrašujuće je i to što je agresivan i uvredljiv govor o ženama javno dobro', a njegovi promoteri mogu biti važne javne ličnosti. Mizoginija je dijagnoza bolesti Srbije", kaže Marina Bčagojević.

"Posle ovog projekta, niko više ne može da kaže da su žene jednake' i da se bune bez razloga'. Mislim da je veoma važno da se ideja o detektovanju mizoginije poveže sa idejom o dostojanstvu kao ljudskom pravu", objašnjava Blagojevićeva. Taj projekat je vodila Asocijacija za žensku inicijativu.

Interesantna rasprava o ovoj temi vodi se i na Forumu B92.

Pol i promene vrednosti

Kao predstavnica beogradskog Instituta za sociološka istraživanja, Marina Blagojević takođe kaže da u poslednjih 15 godina u Srbiji nije bilo dobrog, sveobuhvatnog sociološkog istraživanja.

Blagojevićeva je na konferenciji o promenama u društvenoj strukturi i vrednosnim orijentacijama u zemljama centralne i istočne Evrope predstavila i nacrt istraživanja "Promene vrednosti i polna zastupljenost: Istraživanja i teorija".

Ona je istakla da će u toj studiji, pored rezultata različitih socioloških istraživanja povezanih sa društvenom strukturom, koja ili uključuju ili isključuju zastupljenost pola, biti razmotreno zanemarivanje tog aspekta pola u društvenoj strukturi i promenama vrednosti. Studija će, prema njenim rečima, biti fokusirana na polje između teoretskih okvira i realne uloge koju polna zastupljenost ima u socijalnoj i kulturnoj struktiri.

Predstavnik bugarske Akademije nauka Elica Dimitrova predstavila je studiju "Pol, porodica i reproduktivno ponašanje u post-socijalističkoj Bugarskoj" čiji osnovni cilj je ukazivanje na potrebu za novim tipom reproduktivnog ponašanja i novim obrascem ponašanja u odnosu polova u Bugarskoj.

"Patrijarhalna orijentacija odavno pobedila"

Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je u društvu u Srbiji još pre tridesetak godina patrijarhalna orijentacija odnela pobedu nad orijentacijom ka modernom društvu.

"Bio je to sukob orijentacije ka modernom društvu, sa patrijarhalnom, orijentalnom orijentacijom, koja teži zatvaranju, ksenofobiji, dominaciji, koja je nesposobna za razgovor sa susedima i sa svetom", kazala je Latinka Perović na tribini "Izostavljena istorija" u Novom Sadu. Ona je ocenila da su upravo početkom 1970-ih godina u velikoj meri određeni ishodi posttitovskog razdoblja i sudbina Jugoslavije.

Tribina je održana u okviru otvaranja izložbe "Trajni čas umetnosti - Novosadska neoavangarda 60-ih i 70-ih godina 20. veka". Učesnici tribine i aktivni umetnički protagonisti neoavangarde na prostoru bivše Jugoslavije kazali su da su tokom 60-ih i 70-ih godina zabeleženi najviši umetnički dometi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.