Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrović: SPC ne traži dozvole

Podgorica, Bar -- Direktor crnogorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da SPC nema dozvolu za prepravke i gradnju u manastiru Ostrog.

Slobodan Mitrović je podgoričkom listu Republika rekao da SPC nema dozvolu ni za druge građevinske radove koje je izvela ili izvodi na sakralnim objektima od kulturno-istorijskog značaja. "Ništa ne bi smelo na manastiru Ostrog da se promeni bez dozvole Ministasrtva urbanizma", rekao je Mitrović.

Mitrović je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manastir Ostrog počeo da se "pregrađuje i dograđuje sa kvazivizantijskim elementima" pre 25 godina. "Sada je to strašno mešetarstvo", rekao je Mitrović, a za to je kriva "nekad opština, nekad Republika, nekad opštinski službenici, nekad Mitropolija crnogorsko-primorska, a nekad Zavod za zaštitu spomenika kulture".

Mitrović je naveo da je preko 200 crkava u Crnoj Gori, za koje postoji evidencija Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izgrađeno ili promenilo izgled bez građevinske dozvole.

On je rekao da je bio "šokiran" kada je u manastiru u Mainama kod Budve video nove "freske", na kojima je prikazano "klanje jednog sveštenika od strane partizana". "Sva naša saznanja govore da je osnov crkve opraštanje, a onda kada smo naišli na takvu fresku, koja asocira na osvetu i mržnju, bili smo zaista frapirani", rekao je Mitrović.

Nastavljen protest u Baru i na Rumiji

Protest grupe crnogorskih umetnika, naučnika i javnih radnika zbog "sistematskog ubijanja crnogorske tradicije i kulture", nastavljen je danas u Baru i na planini Rumija.

Protest je počeo juče zbog toga što je Srpska pravoslavna crkva postavila metalnu crkvu na Rumiji. Protest, koji su organizovale nevladine organizacije, biće sutra završen umetničkim programom na vrhu Rumije, gde će biti pročitan tekst poruke za UNESKO. U poruci UNESKO-u zatražena je pomoć u zaštiti crnogorske kulture i identiteta koju, kako se navodi, najviše "ubija" Srpska pravoslavna crkva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.