Misteriozni porez na impulse

Izvor: Glas javnosti, 09.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni porez na impulse

BEOGRAD - Koliki će biti udar po džepu građana kada budu dobili majske račune za mobilnu telefoniju još je nepoznanica. Uvođenje privremene takse od 10 odsto „na potrošene impulse“ u mobilnoj telefoniji iz Vlade Srbije niko nije umeo da pojasni, odnosno da kaže na koje će se sve usluge porez odnosi

U merama Vlade Srbije, naime, stoji „10 odsto na potrošene impulse“. Tako ostaje nejasno da li će građani plaćati taksu samo na onoliko koliko su razgovarali ili na kompletan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << račun u koji su uračunati i pretplata i SMS poruke, internet... Nije jasno ni da li će se 10 odsto dodavati na račune sa ili bez PDV...

U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo rekli su nam da moraju prvo da pozovu „Telekom“ jer nisu upoznati sa detaljima, pa će nam naknadno javiti. Do zaključenja ovog broja, međutim, nismo dobili nikakvu informaciju od tog ministarstva. S druge strane, operateri mobilne telefonije tvrde da o meri vlade da uvede porez od 10 odsto na potrošene impulse znaju samo iz medija.

Direktor za komercijalne poslove Telekoma Vlada Lučić kaže da ta kompanija od Vlade Srbije ili od Ministarstva za telekomunikacije još uvek nije dobila nikakav zvaničan dokument.

- Ne znamo nikakve detalje. Pretpostavljam da će račun biti uvećan za 10 odsto, odnosno da će se uz PDV dodati tih 10 odsto. Lično očekujem da će porez na impulse ukupno biti 28 odsto, ali ne mogu zvanično ništa da potvrdim. Vlada će nas najverovatnije obavestiti u narednih par dana - kaže Lučić.

Predsednik Upravnog odbora kompanije „Vip mobajl“ Aleksander Šperl očekuje da „mobilna taksa“ učini skupljim za korisnike usluge mobilne telefonije.

GRAĐANI NEĆE BITI POGOĐENI

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec ocenio je da se na najveći deo građana Srbije neće osetiti značajan uticaj u padu životnog standarda uvođenjem poreza na mobilnu telefoniju.

- Radi se o porezima koji pogađaju vlasnike automobila i mobilnih telefona, ali ne u značajnom procentu - rekao je Bajec.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Telenor: Taksa poskupljuje impulse

Izvor: Capital.ba, 08.Apr.2009, 16:37

BEOGRAD,  Kompanija Telenor ocijenila je da će taksa od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji dovesti do poskupljenja usluga. 'Vladin porez od 10 odsto odmah će podići cijene za građane u vrijeme kada mobilni telefon nije luksuz već osnovna potreba. Ova mjera će pogoditi sve u zemlji',...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.