Misteriozni nestanak pčela

Izvor: Politika, 05.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni nestanak pčela

Postoje razne teorije: od delovanja pesticida i raznih virusa, preko klimatskih promena i elektromagnetnih zračenja mobilnih telefona, pa do upotrebe genetski modifikovane hrane

Jedna od najneobičnijih misterija koja se, od pre pet godina, događa u svetu je masovno nestajanje pčela. Ova pojava uočena je prvo u Americi, a zatim se vrlo brzo proširila na gotovo celo područje Evrope, zahvativši i Srbiju. Uprkos brojnim naučnim istraživanjima, uzrok masovnog nestanka pčela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još nije utvrđen, a neke od teorija dovode taj fenomen u vezu s delovanjem pesticida i raznih virusa, klimatske promene, elektromagnetno zračenje mobilnih telefona i upotrebu genetski modifikovanih biljaka.

Profesor Bosiljka Đurišić, šef Katedre za zaraze i oboljenja Veterinarskog fakulteta, kaže da se ne zna još pouzdano kolike su razmere nestanka pčelinjih rojeva u Srbiji. Odgovor na ovo pitanje biće poznat tek kada Ministarstvo poljoprivrede završi istraživanje o uticaju insekticida na slabljenje pčelinjih društava, što se očekuje za dve godine.

Po rečima ove profesorke, jedan od uzroka nestajanja pčelinjih društava u Srbiji i u svetu jeste povećana smrtnost u zimskom periodu, zbog neuhranjenosti. Sumnja se i na razne viruse i pesticide, kao i na klimatske promene koje imaju znatan uticaj pre svega na sekreciju nektara, a u određenoj meri i na prinos polena.

Đurišić ističe da je druga veoma česta bolest nozemoza, u Americi poznata kao „tihi ubica”.

Na pojedinim područjima Amerike nestalo je od 60 do 70 odsto pčelinjih društava. Ovi podaci su alarmantni zbog ogromnog značaja pčela za poljoprivredu i oprašivanja koje direktno utiče na prinos useva. Američki pčelari poseduju od 10.000 do 20.000 pčelinjih zajednica i najveće prinose ostvaruju najmom usluge oprašivanja, seleći pčele na velike rančeve, koji su uglavnom specijalizovani za određenu vrstu poljoprivredne kulture. Pošto nestaju pčele radilice nema oprašivanja voćnjaka tako da je prinos useva znatno smanjen.

Američki naučnici su počeli da rade i genetske analize svih mikroorganizama koje žive na pčelama. Oni su pronašli da pčele na sebi nose nekoliko raznih virusa, pa je pretpostavka da jedan od njih ima veze s nestajanjem pčela. Ali, kako kaže Đurišić, još se ne zna kako ti virusi deluju međusobno. „Osumnjičeni” virus najpre je identifikovan u Izraelu, te je stoga nazvan „izraelski virus akutne paralize”.

„Pretpostavljam da na nestajanje pčela utiče više faktora i mi treba da ispitamo sve kombinacije. Tako mora da se utvrdi da li postoji međusobna zavisnost između parazita, pesticida i ishrane pčela”, kaže sagovornica.

Naučnici ipak upozoravaju da je manje verovatno da su uzročnici nestanka pčela elektromagnetna zračenja mobilnih telefona, kaže profesorka Đurišić, iako ovu teoriju prihvataju mnogi pčelari. Ova naučna pretpostavka se zasniva na tezi da radijacija koju emituju mobilni uređaji utiče na navigacijski sistem pčela tako što ih onemogućava da nađu put do košnica.

U Srbiji je tako poznat slučaj pčelara iz Niša koji je tužio Telekom zbog toga je što je u blizini njegovog pčelinjaka postavljena bazna stanica. Veštačenjem je dokazano da nestanak pčela nema veze sa zračenjem stanice Mobilne telefonije.

U svakom slučaju predstoje još mnoga istraživanja da bi se potpuno shvatio ovaj misteriozni i potencijalno veoma štetni problem.

N. Kovačević

[objavljeno: 06.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.