Mirno veče u manastiru Gračanica

Izvor: Glas javnosti, Beta, 14.Feb.2010, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno veče u manastiru Gračanica

GRAČANICA - U manastiru Gračanica danas po podne je mirno nakon koškanja dve grupe monaha, javio je izveštač agencije Beta iz Gračanice Nikola Bešević. Ranije danas u porti tog manastira došlo je do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je juče privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je juče Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eparhije.

Jedan od saradnika vladike Artemija rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << agenciji Beta da je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo. U manastiru Gračanica nalaze se, prema rečima tog izvora, trojica episkopa, Artemije, Atanasije i vladika lipljanski Teodosije, ali su oni u odvojenim prostorijama i međusobno ne komuniciraju.

Isti izvor je dodao da su vladike Atanasije i Teodosije juče došle u manastir Gračanicu uz pratnju nekoliko monaha iz manastira Visoki Dečani i preuzeli pojedine kancelarije u eparhijskoj upravi. Trenutno je situacija u manastiru mirna i obezbeđuju ga uobičajene snage Kfora. Manastir je otvoren za vernike.

Reporter agencije Beta zasada nije mogao da stupi u kontakt sa vladikama.

Dve grupe monaha fizički su se danas sukobile u manastiru Gračanica, jer je jedna grupa pokušala da zaštiti razrešenog episkopa Artemija, javio je KIM radio. Taj izvor navodi da je grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala da uđe u manastir Gračanicu i da se, pošto u tome nije uspela, fizički sukobila sa monasima koji podržavaju odluku Sinoda SPC o privremenom razrešenju vladike Artemija.

Prethodno je vladika raško-prizrenski Artemije optužio vladike Atanasija i Teodosija da su nasilno upali u njegove privatne prostorije u Gračanici i oduzeli mu dokumentaciju.

Vladike Atanasije i Teodosije su, prema njegovim rečima, došli u pratnji grupe monaha iz visokih Dečana i upadali u monaške kelije i pretresali ih.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) juče je privremeno razrešio vladiku Artemija upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom, a za administratora eparhije odredio umirovljenog episkopa Atanasija (Jevtića).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.