Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miodrag Đukić, šef "Prosvete"

Beograd -- Trgovinski sud u Beogradu doneo je rešenje da je Miodrag Đukić pravosnažno postavljen za v.d. direktora "Prosvete".

Taj sud je odbio tužbeni zahtev dosadašnjeg direktora "Prosvete" Dejana Mihajlovića da se ospore odluke Upravnog odbora tog izdavačkog preduzeća, donete na vanrednoj sednici koju je Đukić sazvao 22. aprila. Mihajlović tvrdi da je ta sednica održana mimo statuta preduzeća, Đikić se služio lažnim ispravama i pečatom i zbog toga je i podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužbu u Trgovinskom sudu.

Na toj sednici odlučeno je da Mihajlović bude razrešen dužnosti direktora "Prosvete", a da na njegovo mesto bude postavljen Miodrag Đukić. Mihajlović je, takođe, tužio Đukića zbog toga što se, kako je naveo, "služio neistinitim ispravama i krivotvorenim pečatom" prilikom registrovanja za novog direktora "Prosvete" pri Agenciji za privredne registre.

Sud je odbio sve zahteve tužioca, koji je dužan da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 10.500 dinara u roku od osam dana nakon dobijanja pisanog rešenja o presudi.

Miodrag Đukić, inače nekadašnji ministar kulture u vladi Radomana Božovića, rekao je nekolicini novinara koji su se okupili u prostorijama "Prosvete" da je pozvao Mihajlovića na razgovor i da mu je ponudio da obavlja dužnost lektora u tom preduzeću. On je dodao da je uređivanje časopisa "Književnost" povereno Milanu Đorđeviću, pošto je dosadašnji urednik Milorad Marčetić, koji je podržavao Mihajlovića, odbio da i dalje obavlja tu dužnost. Pored Marčetića, Mihajlivća je podržalo još oko 60 pisaca, dok je Đukićevo preuzimanje nazvalo upadom.

Đukić je, takođe, rekao da su svi ljudi, koji su tokom Mihajlovićevog mandata otpušteni ili suspendovani, vraćeni na posao i obećao da će već od naredne nedelje "Prosveta" nastaviti da predstavlja svoja nova izdanja na redovnim promocijama u knjižari "Geca Kon".

Dejan Mihajlović za agenciju Beta nije želeo da komentariše odluku Trgovinskog suda, objasnivši da prvo mora pažljivo da prouči sve tačke presude, nakon čega će sazvati konferenciju za novinare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.