Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja kritikuje BAT

Beograd, Vranje -- Ministarstvo zdravlja humanitarnu akciju BAT-a ocenilo kao "licemernu brigu za zdravlje, kompanije koja proizvodi otrov".

Ministarstvo je podržalo zaposlene u Zdravstvenom centru u Vranju, koji su u medijima kritikovani zato što nisu došli na obeležavanje treće godišnjice privatizacije te fabrike, koja je sada u vlasništvu firme Britiš-ameriken tobako. Tada je održana humanitarna večera, na kojoj su se sakupljali prilozi za kupovinu inkubatora za bolnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vranju.

"Pravo je svake kompanije da obeležava svoje godišnjice i promocije, ali poštujući opšte društvene norme", navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se podseća da je duvan i duvanski dim koji se unosi u pluća pušača i nepušača drugi po redu uzrok smrtnosti u svetu, pa i u Srbiji. "Nikotin je jedina droga koja se nalazi u legalnoj prodaji i time se pušenje svrstava u ozbiljnu bolest zavisnosti."

Ministarstvo zdravlja je naglasilo da svaka deseta osoba u svetu umire od posledica pušenja, dok finansijski gubici za lečenje hroničnih i akutnih obolenja izazvanih pušenjem, znatno prevazilaze prihode države od duvanske industrije, čak i one dobijene od njene privatizacije.

"Imajući sve ovo u vidu, jasno je ko je pao na ispitu humanosti, morala i etike. Ministarstvo zdravlja u potpunosti podržava postupak lekara i vođstva Zdravstvenog centra u Vranju, koji su odbili da u ovoj farsi učestvuju", ističe se u saopštenju.

Na humanitarnom koktelu, koji je održan 1. oktobra, povodom treće godišnjice privatizacije DIV-a, prikupljeno je 300.000 dinara, a sredstva će, kako je tada najavljeno, biti uplaćena dečjem odeljenju vranjske bolnice za kupovinu jednog inkubatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.