Izvor: RTS, 23.Jun.2022, 19:04

Ministarstvo prosvete pokreće nadzor u OŠ “Vasa Stajić“ zbog puštanja sporne pesme

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom situacije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu, kada je prilikom obeležavanja završetka četvrtog razreda emitovana pesma neprikladnog sadržaja, da će nadležne službe Ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih.
Branko Ružić je naglasio da su u sistem obrazovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji utkane demokratske vrednosti i da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
"Iako Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi", rekao je Ružić.
Ružić je podsetio da se u našoj zemlji celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina, što je retkost u drugim zemljama i vrednost više za naš obrazovni sistem.
Naglasio da je u situacija u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu izolovani slučaj, da nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i kazao da očekuje da se takve situacije neće ponoviti.
Reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i izjavila da je puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inspekcija u osnovnoj školi u Novom Sadu nakon govora mržnje prema Bošnjacima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2022

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je 23. juna da će u Osnovnoj školi "Vasa Stajić u Novom Sadu nadležne službe Ministarstva "izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih". Ružićeva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministar prosvete povodom puštanja pesme Baje Malog Knindže: Ovo je izolovani slučaj, nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama

Izvor: Danas, 23.Jun.2022

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je povodom situacije u OŠ “Vasa Stajić" u Novom Sadu, kada je prilikom obeležavanja završetka četvrtog razreda emitovana pesma neprikladnog sadržaja, da će nadležne službe Ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.