Ministarstvo prosvete o izveštaju DRI

Izvor: RTS, 22.Maj.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo prosvete o izveštaju DRI

Način obračunavanja plata razlog je razlike između potrebnih sredstava za plate koje opredljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u odnosu na ono što je Državne revizorska institucija (DRI) utvrdila, navode iz Ministarstva povodom izveštaja DRI i dodaju da Ministarstvo u potpunosti podržava rad DRI.
Aktuelni sistem finansiranja visokog obrazovanja zasnovan je na uredbama koje prepoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << normativno određeni potrebni broj nastavnika i saradnika, a ne prema broju stvarno zaposlenih nastavnika i saradnika, navodi se u saopštenju za medije Ministarstva. "Nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo pre godinu dana počelo sa izradom Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine", kažu iz Ministarstva i dodaju da Ministarsvo postupa zakonski i isplaćuje plate u skladu sa Uredbom.
"Manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili", poručuju iz Ministarstva.
U tom smilu, fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima, kažu iz Ministarstva.
Usvajanjem Zakona o finansiranju visokog obrazovanja biće uveden red u ovu oblast, na čemu, kako kažu, insistira upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.