Ministarstvo prosvete ćuti o cenzuri beseda

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo prosvete ćuti o cenzuri beseda

Sporni pravilnik direktno krši slobodu govora, kaže Dejan A. Milić, portparol Ustavnog suda i član žirija na oratorskom takmičenju

Mnogobrojni đaci pravno-birotehničkih škola, njihovi nastavnici, kao i studenti i profesori beogradskog Pravnog fakulteta juče su se, povodom pokušaja cenzurisanja beseda na učeničkim takmičenjima iz besedništva, javili redakciji našeg lista naglašavajući da ni na jednom dosadašnjem nadmetanju iz govorništva nijedan orator nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svojom besedom raspirivao nacionalnu, versku, rasnu, polnu ili bilo koju drugu mržnju.

Potvrdio je to i Dejan A. Milić, publicista i portparol Ustavnog suda, koji je bio u žiriju na Republičkom takmičenju iz govorništva kada je sa besedom „Pahomije, Bog je ljut” pobedila Jelena Reljin, tada maturantkinja Pravno-birotehničke škole u Beogradu.

– Direktor Pravno-poslovne škole (nekadašnje pravno-birotehniče) Slobodan Pavlović, koji smatra da pomenuta beseda izaziva versku netrpeljivost i koji je i inicijator zabrana beseda na aktuelne političke teme, ili nije ni čuo ni pročitao govor svoje učenice, ili nije želeo da ga razume. Ja kao član tadašnjeg petočlanog žirija odgovorno tvrdim da tu nema poziva na versku netrpeljivost – objasnio je Milić koji je vrlo često u žiriju na nadmetanjima iz oratorstva, a i sam se kao student prava nekada nadmetao u oratorstvu.

On poručuje direktoru Pavloviću, koji je po struci matematičar, da je uskraćivanje učenicima da slobodno govore o društvenim anomalijama jednako uskraćivanju takmičarima iz matematike da u rešavanju zadataka koriste operaciju množenja i da zadatke tačno reše sam o uz pomoć sabiranja, oduzimanja i deljenja.

Donošenjem Pravilnika o Republičkom takmičenju iz besedništva Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljskih škola direktno krši slobodu govora.

– Razume se da je nedopustivo da đaci, kao i bilo ko drugi, u svojim javnim nastupima pozivaju na nacionalnu, versku, rasnu, rodnu netrpeljivost, ali svega toga nije bilo ni na jednom učeničkom nadmetanju iz oratorstva. Članom 10 pomenutog pravilnika čelnici škola su ovoga puta izjednačili političke besede sa govorima koji pozivaju na netrpeljivost i mržnju. Kod učenika nikada nije bila ispoljena retorika mržnje – tvrdi naš sagovornik.

U Ministarstvu prosvete juče međutim nisu želeli da komentarišu pokušaj direktora škola da kontrolišu besede i besednike, kao ni prigovor koji im je upućen.

Pošto je direktor Pavlović za „Politiku” objasnio da su mu besede „Kofer” i „Pahomije, Bog je ljut” najviše zasmetale i da su bile povod za zabranu beseda sa aktuelnom političkom problematikom naš list u ovom broju objavljuje obe besede. Zanimljivo je da su one stare nekoliko godina, a tek sada su nekima zasmetale.

Aleksandra Brkić

-----------------------------------------------------------

Pahomije, Bog je ljut!

U ljudskoj prirodi je da traga, preispituje se. Jedno od mnogih pitanja koje sebi postavljamo je: Kakav to čovek treba da bude da bi ga Crkva smatrala vernikom?! ... Crkveni velikodostojnik – vladika Pahomije, insistirao je da ljudi redovno dolaze u crkvu, poste, ispovedaju se, daju priloge crkvi, a istovremeno bio optužen od svetovnog suda za pedofiliju! Sud ga je oslobodio svih optužbi, ali ne zato što krivica nije dokazana, već zato što su određeni rokovi protekli, a dokazi zastareli. Ko je za to odgovoran? Kako je moguće da ta priča ima takav kraj s obzirom na težinu krivičnog dela koje mu se stavljalo na teret i s obzirom na njegov položaj?! Hoćemo li prihvatiti takav kraj?

Ja neću! Zato danas o tome govorim javno! "Govore i drugi" Jeste li videli grafit u Ulici kneza Miloša: „Pahomije, Bog je ljut!”? Ali, šta je sa ostalima? Ćute!

" plaše se da sumnjaju u čoveka iza koga stoji Crkva,

" nije im bitno, jer nisu u pitanju njihova deca,

" ravnodušni su! Ravnodušni su "

Još Ciceron je tražio: „Odstranite ovu svirepost iz društva, sudije, ne dopustite joj da se i dalje širi zlo od nje, ona je ugušila osećanje milosrđa kod najblagorodnijih ljudi, stvorivši kod njih naviku na stalne nesreće”. To nije dobro! Zato nadležni moraju učiniti sve kako bi došli do istine koja nam je svima potrebna!!! A da li se iz svega može zaključiti da je Crkva iznad države a crkveni sud iznad svetovnog, da je Crkva svoje zakone postavila iznad društvenih i Božjih?! Mislim da jeste, i to onog trenutka kada je pored božjih dopisala svoje zapovesti po kojima danas određuje „prave vernike”.

Oprosti im, Bože, jer možda i ne znaju šta čine! Oprosti i meni, jer možda nisam u pravu!

Najmanje što želim je da dovodim u pitanje veru – vera čoveku pruža jedan od načina na koji može moralno da živi! Zar nije dosta isključivosti i svih tih podela na crkveno i božje, na vernike i nevernike?! Dokle ćemo raspravljajući se zanemarivati suštinu:

Da svojim delima i verom, iz srca, oživimo Njegove zapovesti?!

***

Izvod iz besede učenice beogradske Pravno-birotehničke škole Jelene Reljin, danas studentkinje, kojom je 2006. godine osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju u kategoriji izabrana tema.

-----------------------------------------------------------

Kofer

Kofer. Šta je to kofer? Predmet koji ima namenu i svrhu da transportujete stvar kada se selite od tačke A do tačke B. Kofer vam služi da spakujete stvarčice i da otputujete u Jošaničku Banju. A meni? Za šta meni služi kofer? U stvari, ja nemam kofer. Ja imam jednu torbu u koju dva puta mesečno stavim svoje stvari i otputujem do rodnog kraja Lazarevca. Ali ne služi svima kofer svrsishodno kao nama. Gledam „Dnevnik 2” – uhapšen „čovek sa koferom u ruci”. Taj „gospodin” nije kao sav normalan svet u koferu nosio prljave čarape, već opran novac. Izvesni „gospodin” Simić nije obični građanin ove zemlje. Uz njegovo ime i prezime stoji i funkciji viceguvernera Narodne banke Srbije. Njegov boravak u zatvoru bio je isti kao naš boravak u Jošaničkoj Banji. Odmorio se čovek nekoliko dana, nakon čega je pušten na slobodu. Mislite li da je kažnjen zbog toga koferčeta? Nije kažnjen. Istina, „gospodin” Simić je ostao bez funkcije. Razrešen je dužnosti viceguvernera Narodne banke Srbije, ali je zato imenovan za savetnika guvernera Narodne banke. Optužnica još nije podignuta. Kažu, istraga traljavo sprovedena, zaboravili da mu uzmu otiske sa kofera! Mislite li da će biti kažnjen? Ja u to sumnjam. Za vas i za sebe ja se ne brinem. Ne brinem se, jer naši koferi služe nameni za koju su napravljeni. A svi oni drugi neka se zabrinu i neka dobro razmisle za šta služe njihovi koferi!

* * *

Temu „Kofer” u maju 2007. godine učenik četvrtog razreda beogradske Pravno-birotehničke škole Ivan Ninić (danas student prava) izvukao je iz šešira, 30 minuta pred nastup na republičkom takmičenju na kojem je, u kategoriji improvizovane besede, osvojio prvo mesto.

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.