Ministarstvo pozvalo struku i NVO da nastave javnu raspravu

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pozvalo struku i NVO da nastave javnu raspravu

Ministarstvo pravde pozvalo je predstavnike strukovnih udruženja i civilnog sektora da nastave učešće u javnoj raspravi povodom izmena Ustava u oblasti pravosuđa, ističući da je za izmene najvišeg pravnog akta države potrebno da se čuju svi stavovi.
Treba da se čuju sva mišljenja i kritike, kako stručne javnosti i civilnog sektora, tako i predlagača amandmana, bez obzira da li se konkretni stavovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojedinaca dopadaju nekom od učesnika javne rasprave, napominju u Ministarstvu pravde i podsećaju da je baš zbog toga organizovalo dva kruga javne rasprave.

Prvi krug je održan uoči objavljivanja Radnog teksta izmena Ustava, a drugi je započeo nakon objavljivanja predloga ustavnih amandmana 22. januara i trajaće do 8. marta. 
U Ministarstvu pravde napominju da je javna rasprava mesto gde svako treba i ima pravo da kaže svoje mišljenje, bez obzira koliko se ono razlikovalo od stava ili mišljenja drugih, te da zato napuštanje jučerašnjeg okruglog stola u Novom Sadu od strane predstavnika određenih strukovnih udruženja i civilnog sektora otvara sumnju da su se oni unapred pripremali da napuste javnu raspravu o Radnom tekstu amandmana na Ustav.
Okrugli sto u Novom Sadu je ipak nastavljen uz prisustvo predstavnika drugih udruženja.
Prilika da predstavnici strukovnih udruženja i civilnog sektora nastave učešće u javnoj raspravi je novi okrugli koji će biti održan u ponedeljak 26. februara u Nišu. 
U resornom ministarstvu podsećaju da će javna rasprava trajati do 8. marta, kao i da zainteresovani, pored učešća u preostala dva okrugla stola mogu da dostave i svoje pismene komentare, sugestije i predloge.
Inače, strukovna udruženja sudija i tužilaca, koja su odlučila da se povuku i iz druge faze javne rasprave o izmenama ustava u oblasti pravosuđa, zatražila su od Ministarstva pravde da povuče amandmane koje je predložilo i da formira radnu grupu za izradu novog teksta ustavnih amandmana.
Martinović: Rasprava o Ustavu se pretvorila u političku borbu
Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i šef poslanika SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović ocenio je da se rasprava o Radnom tekstu amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa pretvorila se u pravu političku borbu nakon što je, kako je istakao, Društvo sudija Srbije organizovalo politički skup na tu temu.

"Potpuno je jasno da ovo više nije stručna i naučna rasrpava o ustavnim amandmanima, ovo je otvorena politička borba i žalosno je što se jedan sudija stavio na stranu onih koji su ih 2008. i 2009. praktično isterali na ulicu kroz takozvani reizbor, odnosno opšti izbor svih sudija, rekao je Martinović za Tanjug.
Reagujući na današnji okrugli sto u organizaciji Društva sudija Srbije, a na kome su učestvovali, pored ostalih, Vesna Rakić Vodinelić, funkcioneri DS-a Nataša Vučković i Zoran Lutovac, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, koji je do skoro podržavao Sašu Jankovića, Martinović je ocenio da je to sve samo ne stručna i naučna rasprava.
"To je bila rasprava koja je bila organizovana za uzak krug ljudi, političkih istomišljenika koji su u stvari politički protivnici aktuelne Vlade Srbije i samim tim Ministarstva pravde", naglasio je Martinović.
Dodao je da je taj skup imao isključivi politički karakter, jer tu nisu dominirali stavovi pravne struke i nauke, niti stavovi sudija i tužioca, već politički stavovi predstavnika stranaka, a pre svega DS-a, koja je "upropastila srpsko pravosuđe između 2008. I 2012. godine katastrofalnom reformom pravosuđa".
Martinović smatra da je dobro da se vodi široka javna i društvena rasprava o Radnom tekstu amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, navodeći da su okrugli stolovi u organizaciji tog ministarstva, na kojima je i sam učestvovao, predstavljali pravu javnu raspravu.
Istakao je da su na njima bili pozivani predstavnici različitih državnih organa, sudija, tužilaca, Pravosudne akademije, profesora univerziteta.
"To je bila jedna javna rasprava u kojoj su mogli da se čuju različiti tonovi i mišljenja vezana za Radni tekst čiji je autor Ministarstvo pravde", naglasio je Martinović.
Alumni klub žali zbog napuštanja rasprave
Diplomci Pravosudne akademije (Alumni klub) saopšili su da žale što je nekoliko strukovnih i nevladinih organizacija napustilo zvaničnu javnu raspravu o izmeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koja je juče održana u Novom Sadu, podsećajući da je izmena najvišeg pravnog akta države značajna za sve građane.
Na skupu su, kako podsećaju, ostali predstavnici Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužioca, Udruženja sudija prekršajnih sudova, pojedine sudije novosadskih sudova i pravosudne akademije.
Diplomci Pravosudne akademije navode da je izmena najvišeg pravnog akta značajna, ne samo za sve sudije, tužioce, njihove pomoćnike, polaznike Pravosudne akademije, za zakonodavnu i izvršnu vlast, nevladin sektor, već i za sve građane, te da bi upravo zato svi učesnici rasprave trebalo da se uzdržavaju od 'teških reči' i da svaku kritiku da argumentuju.
Oni su pozdravili što se u raspravi čuju mišljenja ne samo nevladinog sektora, već i organa, kao što su Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, koji godinama nisu iznosili svoje mišljenje o pravosudnim temama, iako su neka goruća pitanja stvarala velike probleme.
"Tako smatramo, uprkos tome što ta mišljenja ocenjujemo kao neobjektivna i nesveobuhvatna kada je u pitanju položaj Pravosudne akademije u pravnom sistemu", napominje se u saopštenju.
Diplomci Pravosudne akademije se zalažu da razlike u mišlenjima i stavovima otklanjaju dijalogom, zbog čega su juče, kako su istakli, ostali na javnoj raspravi u Novom Sadu, a i danas prisustvovali skupu u organizaciji udruženja koja su raspravu napustila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.