Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane ispituje slučaj

Američki ambasador bez komentara Povodom pisanja "Politike" da su dvojica vojnika Savezne Republike Jugoslavije bila zatočena u američkoj vojnoj bazi Majnhajm u Nemačkoj 1999. godine, ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je juče posle obilaska Centra za mirovne operacije da Ministarstvo odbrane ispituje te navode i da će rezultati istrage biti poznati najkasnije danas.

– Odmah posle prvih najava u štampi o ponašanju prema našim vojnicima, dao sam nalog nadležnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << službi da ispita sve okolnosti i tek nakon toga daćemo zvaničnu informaciju na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja – rekao je Stanković.

Ambasador SAD Majkl Polt odgovorio je da nema šta da doda komentaru ministra odbrane Srbije.

Naš list je u petak objavio informaciju da su u Manhajmu bili ratni zarobljenici Boban Milenković i Šefko Dairović, zarobljeni na Kosovu u drugoj polovini aprila 1999. godine, tokom bombardovanja NATO-a.

Potvrdu o zatočeništvu dvojice naših vojnika u Manhajmu dobili smo od nadležnih u Međunarodnom Crvenom krstu u Beogradu koji su nam rekli da su u to vreme posetili vojnike, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Nemački nedeljnik "Štern" objavio je da su dvojica vojnika Vojske Jugoslavije bila prve žrtve tajnih američkih letova i tajnih zatvora koji su se umnožili posle napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. i početka takozvanog rata protiv terorizma.

Puštanje naših vojnika usledilo je pošto su iz vojnog zatvora u Beogradu oslobođena trojica američkih vojnika uhapšena 31. marta 1999. na granici SR Jugoslavije i Makedonije. Oni su bili zatočeni 32 dana i, prema navodima američkih medija i zvaničnika, bili su mučeni. Tadašnji američki ministar odbrane Vilijam Koen izjavio je da se Pentagon nada da će puštanje srpskih vojnika "navesti Miloševića da ubrza oslobađanje bilo kojih budućih ratnih zarobljenika iz redova NATO-a".

D. Stevanović

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.