Ministarstvo objavilo dokumente

Izvor: B92, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo objavilo dokumente

Bombardovanje zgrade RTS-a (FoNet)

Beograd -- Minstarstvo odbrane skinulo je oznaku tajnosti i na internet-sajtu objavilo dokumete vezane za bombardovanje RTS-a 1999.

Za te je dokumente nekoliko nevladinih organizacija tvrdilo da sadrže dokaze o tome da je to ministarstvo znalo da će 1999. biti bombardovana zgrada RTS-a. U objavljenim dokumentima nema takvih podataka, niti oni sadrže, kako se verovalo, transkripte presretnutog razgovora pilota NATO aviona sa bazom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je u interesu tog ministrastva da se utvrdi istina.

"Rekao sam da ću pokušati putem pravne pomoći da razgovaram s predstavnicima NATO-a. Rekli su mi da ta praksa nije postojala. Zatražiću od njih. Nama je vrhunski interes da vidim da li je neko te ljude žrtvovao ili ne, ali kažem da ne verujem da postoji to u okviru ministarstva, jer kapaciteti ministarstva u to vreme nisu bili takvi da možemo da imamo sve zabeležene razgovore aviona i avaksa, tj. NATO baza", kaže Šutanovac.

"Čak i deo dokumentacije koji je uništen 5. oktobra, našli smo kopije, objedinili smo sve, tako da od onog što smo tražili, po brojevima koje smo dobili, prisutna su sva dokumenta", dodaje on.

U bombardovanju zgrade državne televizije poginulo je 16 radnika te kuće. Tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović osudjen je na deset godina zatvora zbog nepoštovanja odluke o evakuaciji zgrade.

Kandićeva: Dodatno proveriti

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo za B92 kaže da je objavljivanje dokumenata pod brojevima koje su tražile nevladine organizacije, prvi slučaj da ministarstva reaguju tako brzo.

Ipak, ona dodaje da se sada ne može znati da li su to svi dokumenti koji su se izvorno nalazili u tim dokumentima. Kandićeva objašnjava da se u dokumentu iz avgusta 2001. pominje da je neka služba ili pilot iz Podgorice, raspolagala podacima o bombardovanju zgrade RTS-a.

U dokumentu, prema rečima Nataše Kandić, stoji da se preko kontrole letenja ili PVO-a, treba proveriti da li je 23. aprila 1999. neka od vojnih ili civilnih struktura obaveštena o bombardovanju zgrade.

"Znači, to ima veze sa podacima koje mi stalno pominjemo kao jedan deo sadržaja ili izvoda tih transkripata. To što u tim dokumentima nema baš delova tih transkripata ili izvoda, ja mislim da je to nešto što je sklonjeno, uklonjeno odatle, tako da je ostalo samo da treba proveriti preko kontrole letenja ili PVO Podgorica", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.