Izvor: RTS, 14.Avg.2020, 14:43

Ministarstvo kulture: Unesko odmah da reaguje i zaštiti manastir Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. Uputilo je protestsnu notu Unesku tražeći da hitno reaguje i zaštiti objekat svetske kulturne baštine.
Ministarstvo kulture navodi da je, kao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom Uneska, i danas hitno uputilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije.

"U dopisu koji je adresiran na generalnu direktorku Uneska Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorku Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, nadležni se pozivaju da odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodnim konvencijama, posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantnim preporukama", ističe Ministarstvo.
Eparhija raško-prizresnka saopštila je sinoć da su lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule ponovo sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija uputila protestnu notu UNESKU zbog radova u Dečanima

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2020

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima Uneska zbog nezakonitih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji i zatražilo da odmah zaštite ovaj ugroženi spomenik kulture.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ministarstvo kulture uputilo protestnu notu Unesku zbog Visokih Dečana

Izvor: Danas, 14.Avg.2020

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navodi se u saopštenju Ministarstva uz napomenu da se tako "još jednom se pokazalo da se na teritoriji tzv. Kosova ne poštuju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.