Ministarstvo i advokati, na korak do dogovora

Izvor: RTS, 05.Jan.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo i advokati, na korak do dogovora

Stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije tokom današnjih pregovora u velikoj meri su približili stavove za rešavanje zahteva advokature povodom izmene Zakona o javnom beležništvu i nadaju se skorom dogovoru.
Sledeći sastanak na kojem će se raspravljati o tehničkim detaljima izmena propisa zakazali su za četvrtak.
Predsednica Advokatske komore Čačak i član stručnog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović rekla je posle sastanka da su timovi obe strane u "mnogome približili stavove koji se tiču zahteva advoakture.
"Otklonili smo sva sporna pitanja i sad smo kod tehničkih detalja. Nadamo se da će poslednji sastanak biti 8. januara kada ćemo dogovoriti tehničke detalje oko izmene svih propisa u skladu sa našim zahtevima", rekla je Milutinovićeva.
Prema njenim rečima, stručni tim AKS je dobio uveravanja Ministarstva pravde da bi zakon mogao i formalno da bude izmenjen na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije čime bi se stvorili uslovi za prekid obustave rada.
Upitana da li je Ministarstvo pristalo na sve zahteve advokature, ona je odgovorila da su timovi kroz razgovore došli do rešenja koji zadovoljavaju zahteve advokata u meri koja će obezbediti prekid obustave rada.
Prema njenim rečima, pregovorima je utvrđeno da javnobeležnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti.
"Ograničili smo slučajeve kojima je javnobeležnički zapis - oblik i forma za pravne poslove, za sve ostale privatne pravne poslove, odnosno privatne isprave ćemo predvideti solemnizaciju - potvrdu od strane javnog beležnika i time bi naši zahtevi bili zadovoljeni", ukazala je Milutinovićeva.
Ona je istakla da neće biti nikave forme "fakultativne solemnizacije" koja je pominjana u javnosti u poslednjem periodu.
Milutinovićeva je objasnila da izmene zakona idu u pravcu da - ispravu koju sastavi advokat ili sam građanin, "javni beležnik overeva, potvrđuje u obliku solemnizacije".
"To je naš osnovni zahtev i bio i zbog toga smo krenuli u protest, da ono što građani sastave notari overavaju", naglasila je ona.
Javno beležnički zapis koji sastavlja javni beležnik ostaće kao obavezna forma samo kada su u pitanju pravni poslovi poslovno nesposobnih lica, lica sa invaliditetom, i za lica na zakonskom izdržavanju.
Napominje da će posle izmene zakonskih propisa biti izmena i u tarifi za javno beležničke poslove, ali da stručni timovi nisu raspravljali o tome.
Pomomoćik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović nada se da će pregovori rezultirati dogovorom koji će biti "na podjednako zadovoljstvo obe strane".
"Pregovori još nisu završeni i neću da ureknem. Ali mislim da smo na pragu okončanja pregovora. Pregovori su pokazali da je ono oko čega je bilo razmimoilaženja, nije stvar suštine, nego pogleda rešavanja nekih pravnih problema i u tom smislu mislimo da ova obustava rada treba da prestane što pre", rekao je Backović.
On je ukazao da iako su zahtevi advokata od početka protesta "evoluirali", u njima nema ništa nepihvataljivog.
"Naprotiv, zajedničkim pregovorima smo uspeli da izbrusimo neka pitanja," rekao je on i doda je to učinjeno uz poštovanje suštine koncepta latinskog notarijata - beležništva u Srbiji.
Stručni tim AKS čine predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović, Mirjana Jovanović Tomić i Tanja Arsić iz Advokatske komore Vojvodine, a ministarstva su pomoćnici ministra pravde Čedomir Backović i Nela Kuburović, kao i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.
Advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra, tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i regulisanje paušalnog oporezivanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.