Ministar najavio „giljotinu“ propisa

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar najavio „giljotinu“ propisa

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će u septembru početi realizacija projekta „giljotina propisa“, nakon kojeg će prestati da važi jedna trećina propisa.

- Biće ukinuti propisi koji komplikuju procedure i to će omogućiti lakše investiranje u Srbiji, pre svega u privatnom sektoru - rekao je on agenciji Beta.

Dinkić je ocenio da bi realizacija „giljotine propisa“ trebalo da traje od 12 do 15 meseci.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je najavio da će u septembru početi i javna rasprava o Nacrtu zakona o regionalnom razvoju.

Dinkić je rekao da taj zakon predviđa osnivanje posebnog fonda za ravnomerniji regionalni razvoj, kako bi se više investiralo u infrastrukturu manje razvijenih područja i podsticalo preduzetništvo.

- Ulazak zakona u skupštinsku proceduru može se očekivati do kraja oktobra, a koalicionim sporazumom je dogovoreno da taj zakon bude jedan od prioriteta i da se usvoji do kraja godine - naveo je ministar.

ZAKON KOJI SPUTAVA RAZVOJ

Dinkić je kazao da je Nacionalni investicioni plan (NIP) izuzetno dobra vežba za Srbiju za korišćenje evropskih pretpristupnih fondova.

- Realizacija NIP-a pokazala je koliko je slaba administracija u Srbiji na svim nivoima, od republičkog do lokalnog - ocenio je ministar.

Dinkić je dodao da je NIP ukazao i na loše zakonske procedure, pre svega na Zakon o prostornom planiranju i izgradnji, koji je tako napisan da onemogućava da se bilo šta završi za manje od četiri godine.

Prema njegovim rečima, zakon koji je urađen u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju predviđa i formiranje agencije za regionalni razvoj.

Dinkić je precizirao da bi ta agencija sublimirala funkcije nekih od postojećih institucija, kao što su Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i sektor za regionalnu infrastrukturu koji je trenutno u okviru Ministarstva ekonomije.

- Nacrt zakona predviđa uspostavljanje nacionalne razvojne agencije, a neophodne infrastrukturne institucije za brži regionalni razvoj činiće i institucije na regionalnom i lokalnom nivou - naveo je on.

Time bi se, istakao je Dinkić, formirale institucije koje bi bile spremne da koriste pretpristupne fondove Evropske unije na adekvatan način, a država bi bila samo koordinator.

On je kazao i da u procesu pridruživanja Evropskoj uniji neće biti dovoljno da se na političkom nivou dogovori nivo sredstava za Srbiju, već će daleko važnije biti koliko ćemo uspeti da potrošimo poštujući procedure EU, koje su strože od onih koje smo imali u NIP-u.

- Da bi Srbija išla brže ka EU i bila spremna za članstvo do kraja mandata sadašnje vlade neophodno je da se promeni mnogo zakona - naglasio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Mlađan Dinkić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.