Ministar iznenadio gradonačelnika

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar iznenadio gradonačelnika

Da za sada nema ništa od kredita radi revitalizacije zgrada u Dositejevoj ulici, zatečeni gradonačelnik Kraljeva doznao je na drugom gradilištu od resornog ministra i to pred novinarima

Kraljevo – Velimir Ilić, ministar za građevinu i urbanizam, boravio je juče u Kraljevu radi otvaranja gradilišta za sedam novih stanova namenjenih socijalnom stanovanju za čiju je gradnju obezbeđeno 30 miliona dinara. Polovinu u novcu obezbedilo je pomenuto ministarstvo, a zemljište >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i infrastrukturu grad Kraljevo. Stanovi će biti sagrađeni za 210 dana.  

To simbolično otvaranje gradilišta , prvim lopatama betona za kamen temeljac u naselju Ribnici kod Kraljeva, takoreći, u drugi plan je skrajnula vest koju je iz Beograda , doneo ministar Ilić. Naime, na naše pitanje o dugo očekivanoj garanciji Vlade Srbije za kredit kod Centralne evropske banke u iznosu od osam miliona evra, a za odavno najavljivanu obnovu naselja duž ovdašnje Dositejeve ulice, u suštini je glasio: od toga naredne godine nema ništa, gradićemo u 2015. godini...

– Taj kredit je, znate, najpre bio namenjen za izbeglice i duga je i komplikovana procedura da se to promeni. Takođe, niko ne daje pare ako nema neophodne dokumentacije. Kad se dokumentacija obezbedi mi ćemo sigurno pronaći sredstva i graditi te stanove – bilo je prvo objašnjenje ministra Ilića.

– Znači, uzrok je odugovlačenje i nesnalaženje lokalnog rukovodstva i odgovarajućih stručnih službi – bilo je naše dodatno pitanje.

– Prvi put čujem da za ovu prvobitnu namenu kredita i to da ne postoji dokumentacija. Jer, baš ništa nije ostalo da nismo pripremili i predali od papira koji su nam traženi. Zato smo, pre nekoliko dana, od predstavnika ove evropske banke dobili i pohvale. Ni sam ne mogu da shvatim ovaj vakuum između republičke i lokalne vlasti, ovo je bar juče trebalo da znam... – kazao je, čim je ministra saslušao, vidno uzbuđen, Dragan Jovanović, gradonačelnik Kraljeva.

Onda je ministar Ilić izvadio papir, a nekoliko novinara je utvrdilo da se radi o pismu Lazara Krstića, ministra finansija u kome je jasno rečeno da se ta urbana regeneracija neće finansirati iz kredita i da je to razlog povlačenja te stavke iz budžeta za narednu godinu.

– Dobro ste videli, ali niste primetili da je rečeno da ćemo dalje razgovarati (niko nije video da to piše prim. M. D.) Ne mogu se dobiti pare iz kredita ako sve nije pripremljeno da gradnja odmah počne. Tamo živi 1.300 ljudi, oni imaju u vlasništvu postojeće stanove, treba da dobiju nove, ko će da plati razliku. Treba sa njima razgovarati, sklopiti ugovore. A, ne podići kredit pa čekati. Srbija ima 3,2 milijarde evra kredita koji se delimično ili uopšte ne koriste – rekao je Ilić, predlažući Jovanoviću kraći razgovor i dogovor, van javnosti u kabinetu gradonačelnika, što je ovaj, prilično pokisao prihvatio.

A, odavno najavljivanih osam miliona evra kredita od CEV-a trebalo je da se utroši za realizaciju projekta nazvanog „urbana regeneracija”. Reč je, uistinu, o rušenju starih i podizanju novih zgrada duž Dositejeve ulice u Kraljevu. To je ovde jedno od najstarijih naselja u kome su zgrade, pod teretom vremena, odavno oronule, a u zemljotresu, takoreći, dokrajčene. Tu sada ljudi žive u petnaestak zgrada, to jest tri stotine stanova i 40 samačkih soba. Zgrade su zidane odmah posle Drugog svetskog rata, obično imaju prizemlje, dva sprata i potkrovlje, stanovi nemaju posebna kupatila, svuda je vlaga i memla... Prethodna lokalna vlast, koju su predvodile demokrate i socijalisti, obećala je stanovnicima gradnju potpuno novog naselja, jer su cenili da bi obnova postojećih zgrada bila skuplja. Tu bi se, kako je bilo planirano, gradilo osam stambenih zgrada sa oko pet stotina stanova. I, kad je u Kraljevu došlo do promene vlasti, vladajuća koalicija, koju predvode naprednjaci, posle prošlogodišnjeg protesta građana iz Dositejeve, su, takođe, objasnili da su i od nove vlade uspeli da dobiju tu garanciju na iznos kredita od osam miliona evra i da je to već predviđeno budžetskim dokumentom države pa se ulažu napori kako bi gradnja ove jeseni počela.

Tako se, eto, govorilo, sve do juče...

M. Dugalić

objavljeno: 02.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.