Ministar Marković u sukobu intersa?

Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Marković u sukobu intersa?

BEOGRAD - Ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković ne može istovremeno da bude i urednik u izdavačkoj kući "Stubovi kulture - Vreme knjige" zbog mogućeg sukoba interesa, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije i naložila mu da prestane sa tim poslom u roku od 30 dana.

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je zahtev Markovića za davanje saglasnosti za obavljanje drugog posla, jer je zaključila da ministar kulture može da dođe u situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da direktno odlučuje o pravima i obavezama izdavačke kuće u kojoj namerava da nastavi sa obavljanjem posla urednika.

Kako se navodi, Marković u okviru nadležnosti ministarstva obavlja poslove unapređenja kulture i umetničkog stvaralaštva, obezbeđivanja materijalnih osnova za delatnosti kulture, razvoja i unapređenja književnog stvaralaštva, izdavačke delatnosti, stvaranja uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava predpristupnih fondova EU, donaciju...

Na taj način Predrag Marković može da dođe u situaciju u kojoj ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na njegovo obavljanje javne funkcije na način koji ugrožava javni interes, ističe se u rešenju Agencije.

Ocenjeno je da bi time on ugrozio savesno, odgovorno i nepristrasno vršenje javne funkcije ministra kulture i ugrozio bi poverenje građana u lično savesno i odgovorno delovanje na funkciji na koju je izabran.

Rešenjem Agencije od 14. juna 2011. ministru Predragu Markoviću naloženo je da u roku od 30 dana prestane sa obavljanjem uredničkog posla u izdavačkoj kući "Stubovi kulture - Vreme knjige".

Ukoliko imenovani ne ispuni svoju obavezu Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, može da donese meru upozorenja i meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje, piše u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.