Minimum 48 bodova za upis godine na Beogradskom univerzitetu

Izvor: Studio B, 21.Sep.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimum 48 bodova za upis godine na Beogradskom univerzitetu

Narednu školsku godinu o trošku državnog budžeta moći će da upišu studenti koji su tokom protekle godine osvojili najmanje 48 bodova, izjavila je prorektorka Univerziteta u Beogradu Neda Bokan.

Ona je precizirala da je Univerzitet u Beogradu utvrdio i sistem rangiranja za studente sa istim brojem bodova, ako njihov broj pređe utvrđenu kvotu bužetskih studenata.

"Rangiranje studenata zavisi od broja osvojenih bodova tokom prethodne školske godine i od prosečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ocene pomnožene sa faktorom 1,5", objasnila je prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Tako će student sa osvojenih 50 bodova i prosečnom ocenom 10 na rang listi imati ukupno 65 poena.

Prorektorka je navela da više nije bitno da student samo položi što veći broj ispita i tako prikupi bodove, već se vrednuje visina ocene sa kojom je ispit položen.

"Ipak, naša procena je da će na samo malom broju fakulteta utvrđena kvota za upis budžetskih studenata biti probijena. To su pre svih Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka", navela je Bokanova.

Ona je dodala da do sada studentske organizacije nisu imale primedbe na utvrđen sistem rangiranja, pa nisu najavljeni ni studentski protesti.

Prema njenim rečima, predavanja u novoj akademskoj godini počeće 1. oktobra, a upis studenata trebalo bi da počne od 10. oktobra.

"To što predavanja počinju pre zvaničnog upisa ne treba da predstavlja problem pošto studenti na osnovu rangiranja i broja osvojenih bodova već znaju svoj status u novoj školskoj godini", kazala je Neda Bokan.

Prorektorka je podsetila da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju predviđeno da i naredne godine uslov za upis u status budžetskog studenta bude osvojenih najmanje 48 bodova.

Studenti koji uče prema starim školskim programima, pre uvođenja bolonjskog sistema, studiranje treba da završe najkasnije tokom školske 2013/2014. godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.